Amerikaan Schoolly-D. tien jaar te laat in Nederland; Rapper na mislukt feest chagrijnig het podium af

Concert: Schoolly-D. & DJ Kid Swift. Gehoord: 30/9 Melkweg, Amsterdam.

Eigenlijk was hij meer dan tien jaar te laat, en hij wist het. Daarom haalde Schoolly-D. - 'Schoolly motherfuckin' D.' - na het eerste nummer een tas tevoorschijn met de kleren die hij droeg in de tijd dat hij één van de toonaangevende rappers in Amerika was: een paar FILA-gympen, een fly-ass motherfuckin' zonnebril en een oranjebruine leren pooiersjas. 'Ik ga me verkleden', zei Schoolly-D., 'en dan gaan we een feestje bouwen zoals het tien jaar geleden geweest zou zijn. Terug naar nineteen eighty motherfuckin' five!' “Hij is vet cool,” concludeerden de fans, die de rapper voor het eerst in Nederland aan het werk konden zien.

'Ik dronk te veel en feestte net een beetje te veel', gaf Schoolly-D. zelf als verklaring waarom hij indertijd niet was komen optreden. Nadat hij in '87 populair was met nummers als Saturday Night, raakte de carrière van de rapper in het slop, ondanks het feit dat hij de aanzet had gegeven tot de succesvolle, tekstueel gewelddadige gangsta rap - per ongeluk, zoals hij zelf gisteravond zei, 'but it happened any-motherfuckin'-way'. Daarin ligt misschien een verklaring voor zijn gebrek aan succes: de gangsta rap ging een stuk verder dan de raps van Schoolly-D., die vrij onschuldig waren. Hij vertelde in geestige raps verhaaltjes uit zijn dagelijks bestaan, over rondhangen op zaterdagavond met de jongens uit de buurt, de homeboys, en over meisjes met grote konten. Over 's ochtends wakker worden, tanden poetsen, Gucci-horloge en gouden ketting omdoen, naar de homeboys op de hoek gaan en 'sweet young things' opzoeken. Zijn nummers waren bedoeld om lol te trappen, en zijn idee van lol was niet het doodschieten van politie-agenten, zoals bij zijn collega's in Los Angeles.

Anno '97 geldt Schoolly-D. als 'old school' hip hop, die de laatste tijd weer in de belangstelling is doordat Engelse groepen als The Prodigy en Chemical Brothers de vette beats van de old school-platen sampelen in hun nummers - zo sampelden de Chemical Brothers Schoolly-D. in hun hit Block Rockin' Beats. In een redelijk gevulde Melkweg bleken er vooral de fanatiekste b-boys - weinig meisjes - op af gekomen te zijn, die de oude platen van Schoolly-D. koesteren. Aanvankelijk leek het erop dat hij ze niet zou teleurstellen. De behendig scratchende DJ Kid Swift legde een beat neer, en Schoolly-D. deed zijn oude raps op zijn kenmerkende cool-op-het-onverschillige-af toon. Hij speelde met een wedstrijdje delen van de zaal tegen elkaar uit - de jongens vooraan wonnen omdat ze het hardst 'fuck the niggers in the back' riepen - en Kid Swift liet de beats heftig spetteren. Een paar Nederlandse jongens sprongen op een gegeven moment op het podium, namen de microfoon over en begonnen gretig te rappen.

Maar tegen het einde klaagde Schoolly-D. dat de respons uit de zaal te lauw was, terwijl hij zich in het zweet stond te werken. Toen het niet echt bleek te lukken de sfeer van de hiphopfeesten van 1985 op te roepen, gaf hij het op en liep hij met een chagrijnig 'hell no!' van het podium af. De b-boys vooraan wezen kwaad op hun horloges: het had nog geen uur geduurd; dat was aan de korte kant voor iemand die zo motherfuckin' lang op zich had laten wachten.