Ajax contracteert op dag van monsterscore 'grootste talent van Denemarken'; Doelpuntenfestijn zonder oppositie

AMSTERDAM, 1 OKT. Jesper Gr⊘nkjaer bleef beleefd en dus roemde hij de show van Ajax in de return van de UEFA-Cup-ontmoeting met NK Maribor. Ook het 20-jarige talent uit Denemarken zal echter hebben beseft hoe droevig de huidige koploper van de eredivisie twee weken geleden had gespeeld tegen de Sloveense amateurs. De smeekbede van de 41.000 toeschouwers in de Arena om tien goals werd net niet verhoord en na de 9-1 overwinning nipte het Ajax-bestuur slechts van de champagne om het vijfjarig contract voor Gr⊘nkjaer te vieren.

Voor een bedrag van ongeveer 3,5 miljoen gulden verhuist Gr⊘nkjaer per 1 juli volgend jaar naar Amsterdam om het vreemdelingenlegioen nog verder uit te breiden. De aanvaller wil dit seizoen nog bij het Deense Aalborg blijven om zijn studie te kunnen voltooien. Al jaren maakte Ajax volgens penningmeester Van Os jacht op de felbegeerde vleugelspits, die op termijn Babangida moet kunnen vervangen. Gr⊘nkjaer was ook in beeld bij onder andere Newcastle United waar de Deense oud-Heerenvener Tomasson onderdak heeft gevonden en bij diverse topclubs uit Duitsland en Spanje.

Gr⊘nkjaer heeft lang geaarzeld alvorens zijn handtekening te zetten onder de overeenkomst met Ajax. De wetenschap dat hij zal worden begeleid door zijn landgenoten Michael Laudrup en Ajax-coach Morten Olsen verleidde hem niet meteen tot een transfer. “Te veel Denen zijn te vroeg naar het buitenland vertrokken”, meldde Gr⊘nkjaer die volgens Olsen het “grootste talent van Denemarken” is.

De Ajax-trainer voorspelde dat Gr⊘nkjaer in de Arena tot een sensatie kan uitgroeien. “Het publiek in Amsterdam eist iets speciaals en Gr⊘nkjaer is een speciale voetballer.” Die had Ajax overigens niet nodig om het nederige Maribor uit te schakelen. Niet alleen trainer Olsen realiseerde zich dat de gênante 1-1 in de uitwedstrijd moeilijk te verkopen was na de eenzijdige exercitie in de Arena. Voor zover van een serieuze krachtmeting al sprake kon zijn, werd al na welgeteld 28 seconden onderstreept hoezeer Ajax zich in Slovenië had vergaloppeerd.

Uit de eerste de beste aanval liet Arveladze de openingstreffer aantekenen en het viel na afloop van het groteske duel te begrijpen dat Maribor-coach Prasnikar zijn visie liet vertalen door een psycholoog. Al meteen na de pijnlijke remise in Maribor verklaarde Ronald de Boer dat Ajax de veredelde amateurs in Amsterdam met een nulletje of zeven zou oprollen. De Amsterdammers hadden de teller in feite boven de tien moeten laten stoppen.

De pas 17-jarige Thomaz Murko had twee weken geleden de indruk gewekt een aardige keeper te zijn, maar gisteravond hielp hij Ajax al snel op weg naar een monsterscore. De te kleine doelman aaide de bal slechts na een lobje van Litmanen en Murko moet zich voor rust in een vliegende storm hebben gewaand. Zelfs de weinig scorende Richard Witschge had een aandeel in de royale productie en ook op de positie van centrumverdediger bekommerde de linksbenige middenvelder zich in de tweede helft niet om de defensie. Daardoor moest de nagenoeg werkloze Ajax-keeper Van der Sar zich zelfs nog een tegendoelpunt van Ljubobratovic laten welgevallen.

Aandoenlijk was het enthousiasme van de Zuid-Afrikaanse invaller Benedict McCarthy, die twee goals op zijn naam kreeg, hoewel Arveladze hem stiekem de glans van een fraaie solo ontnam door de punt van zijn schoen tegen de bal te zetten. Daarna maakte Benni het negende doelpunt, sprintte terug naar zijn verdediging om de bal weer op te halen voor de massaal verlangde epiloog en verzuchtte coach Olsen dat hij de toeschouwers graag een tiende Ajax-treffer had gegund. Aan goals ontbreekt het Ajax echter niet, wel aan serieuze oppositie.

Toch kon de regen aan doelpunten niet verhullen dat Ajax zich nog steeds moet afvragen waar het momenteel staat. Linkerspits Peter Hoekstra onderstreepte tegen Maribor vooral zijn vormcrisis en omdat ook de licht geblesseerde Babangida nauwelijks in het stuk voorkwam, kwam de dreiging bij Ajax in elk geval niet over de vleugels. Dat maakte het tegen het armoedige Maribor uiteraard niets uit en voorlopig heeft Ajax zich dit seizoen alleen bij Heerenveen enigszins moeten inspannen.

Het UEFA-Cuptoernooi wordt voor de in de Champions League verwende Amsterdammers pas interessant vanaf de kwartfinales. In financieel opzicht heeft Ajax door zijn afwezigheid in de Champions League al een flinke veer moeten laten en ook in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi zal het als geplaatste club waarschijnlijk een onbeduidende tegenstander loten. Daar heeft Ajax in eigen land al voldoende tegen kunnen oefenen.