Acties KBB-winkels afgelast na concessie

ROTTERDAM, 1 OKT. De geplande acties bij de KBB-winkelketens Bijenkorf, Hema en Praxis gaan niet door. De directie van KBB heeft de vakbonden gisteren laten weten dat ze ingaan op de wens van het personeel om zorgvuldiger om te gaan met de invoering van nieuwe dienstroosters.

De onrust onder de werknemers is het gevolg van de begin dit jaar afgesproken flexibilisering van de arbeidstijden. Om de pieken en dalen in de winkeldrukte beter te kunnen opvangen, is besloten dat de werknemers een zogeheten jaaruurnorm krijgen. Dat betekent dat zij in drukke periodes langer dan gemiddeld werken, waarna dat in rustige periodes gecompenseerd wordt. Over het hele jaar gemeten komen de werknemers zo aan hun gemiddelde werkweek toe. De nieuwe roosters zouden vanaf vandaag ingaan. Bij de vakbonden waren de laatste weken veel klachten binnengekomen van werknemers over de wijze waarop die roosters waren opgesteld. Bij het opstellen van de CAO-afspraak waren de bonden met KBB overeengekomen dat er rekening zou worden gehouden met de huidige werktijden van mensen en met hun persoonlijke voorkeuren. Volgens de bonden werd hier in de praktijk nauwelijks rekening mee gehouden.

Naar aanleiding van een protestbijeenkomst van het personeel op maandagavond lieten de bonden KBB gisteren weten dat er acties zouden komen als de invoering van de nieuwe roosters niet zou worden uitgesteld. De vakbonden wilden dat KBB de roosters pas zou invoeren als de ondernemingsleiding kon garanderen dat de introductie zorgvuldig zou verlopen. De KBB-directie heeft de vakbonden gisteren laten weten dat “overal waar de afspraken niet zijn nagekomen, wij ervoor zullen zorgen dat passende maatregelen genomen worden”.