'Wat speelt zich werkelijk af?'; Parijs levert kritiek op beleid Algiers

PARIJS/ ALGIERS, 30 SEPT. De Franse premier, Lionel Jospin, heeft gisteren aan aanval gedaan op de repressieve politiek van het Algerijnse regime, hoewel hij “het schandalige geweld” van de moslim-extremisten allereerst veroordeelde.

Jospins uitspraak volgt op een dreigement van de zeer gewelddadige Algerijnse gewapende Islamitische Groep (GIA) om opnieuw terroristische acties op Franse bodem te ondernemen. De Franse regering steunt in principe het bewind in Algiers, dat op zijn beurt zeer snel geraakt is door kritiek van de voormalige koloniale mogendheid.

Jospin onderstreepte voor de tv-zender TF1 dat “wij niet kunnen begrijpen wat zich werkelijk afspeelt in Algerije”. “We zien weliswaar een afschuwelijke terreur, een geweld dat zich tegen de bevolking ontwikkelt, maar het is uiterst moeilijk om te identificeren wat er gebeurt.”

“Wij zijn niet in het Chili van Pinochet, waar democraten streden tegen een dicatoriale macht, wij hebben te maken met een fanatieke en gewelddadige oppositie die strijdt tegen een bewind dat zelf een zekere mate van geweld en staatsmacht gebruikt”, aldus Jospin.

Hij voegde eraan toe dat Frankrijk soepeler wordt met visa voor Algerijnen die hun leven niet zeker meer zijn in eigen land. Een wijziging in de immigratiewet is in behandeling die de status van politiek vluchteling geeft aan iedereen die wegens zijn politieke stellingname gevar loopt, en niet alleen aan hen die door regeringen worden bedreigd. De wetswijziging is met name gericht op tegenstanders van moslim-extremisme.

Jospins uitspraak wordt niet gezien als inleiding op een vorm van internationale interventie in Algerije. President Chirac zei dezer dagen nog in Moskou dat het “uiterst moeilijk” was van buitenaf in te grijpen. Hij zei dat Frankrijk evenals andere landen bereid is te helpen, voorzover de Algerijnse autoriteiten dat wensen. “Maar het is aan hen om de noodzakelijke actie te ondernemen om de orde en de veiligheid te herstellen.” De Algerijnse regering heeft zich tot dusverre zeer afkerig getoond van internationale bemoeienis.

In Algerije zelf zijn de laatste twee dagen bij een reeks nieuwe bloedbaden weer meer dan 70 mensen gedood. Onder de slachtoffers zijn 56 leden van een familie die in vijf aangrenzende huizen in Chebli bij Blida, ten zuiden van Algiers, leefden. De bewoners werden gekeeld of onthoofd. Vijf jonge meisjes werden meegenomen door de daders. (AFP, Reuter, AP)