Vogeltje drinkt

Foto: In een reclamespotje voor Texaco vlogen vijf vogeltjes zwierig een tankstation binnen, cirkelden rond de benzinepompen, streken neer op het randje van een emmer waar doorgaans een spons klaar ligt voor de vieze ruiten, en waagden een slokje. “Altijd vers water bij Texaco”, was de boodschap. Het zag er allemaal heel natuurlijk uit, vooral het gedrag van deze kanarie-sijs bastaard, maar Frans van Boxtel van Animal Center De Ark te Gilze Rijen weet wel beter.

Hij had er nog een hoop werk aan om alle snavels dezelfde richting op te krijgen. “Vogeltjes in het wild vertonen dit gedrag ook wel, maar dat wil nog niet zeggen dat elk willekeurig exemplaar dan ook maar op commando op zo'n emmer gaat zitten om te drinken. Daar gaat voorbereiding aan vooraf. Je moet met ze oefenen.” Dat is Van Boxtels vak. In de verblijven in Gilze Rijen wonen ongeveer 180 dieren die geregeld optreden in films en commercials en poseren voor foto- en reclamemateriaal. Er zit van alles. Katten, honden, kamelen, apen, struisvogels, elk dier heeft zijn eigen 'gebruiksaanwijzing'. Een ding hebben ze gemeen; ze moeten allen met tact en geduld benaderd worden. “Fysiek geweld moet je nooit gebruiken”, zegt Van Boxtel. “Ik zag ooit ergens in een filmpje goudvissen op een tafel spartelen. Dat soort dingen doen wij dus niet. In de tien jaar dat we met dieren werken hebben we een reputatie opgebouwd die we graag goed willen houden. Wat we ook doen, het mag de dieren geen pijn doen.”

(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)