VN stellen sancties tegen rebellen Angola uit

NEW YORK/LUANDA, 30 SEPT. De strafmaatregelen die de Verenigde Naties vorige maand hebben aangekondigd tegen UNITA, de voormalige rebellenbeweging in Angola, worden een maand uitgesteld. Dat heeft de Veiligheidsraad gisteravond unaniem besloten, tegen het advies van de VN-staf in Angola.

De sancties, die vandaag zouden ingaan, worden nu van kracht op 30 oktober. Het uitstel is bedoeld om UNITA de gelegenheid te geven de verplichtingen die voortvloeien uit het vredesaccoord van 1994 na te komen, zo verklaarde raadsvoorzitter Bill Richardson gisteren.

De vredesovereenkomst maakte een einde aan 19 jaar burgeroorlog in Angola. De Veiligheidsraad concludeerde op 28 augustus dat de voormalige rebellenbeweging onder leiding van Jonas Savimbi in gebreke was gebleven bij de naleving van de vredesbepalingen. Zo zou UNITA een belangrijk deel van zijn manschappen niet hebben ontwapend, zijn radiozender hebben misbruikt voor propaganda tegen de regering in Luanda en slechts een deel van door haar gecontroleerd gebied hebben overgedragen aan de centrale regering.

De Veiligheidsraad besloot op 28 augustus om een internationaal embargo in te stellen tegen UNITA. Kaderleden van de beweging zouden vanaf vandaag geen gebruik meer mogen maken van de diensten van banken en luchtvaartmaatschappijen en UNITA-kantoren in het buitenland zouden moeten worden gesloten. Vorige week zei een bestuurslid van UNITA, Horacio Jijunjivili, in een vraaggesprek dat sancties de positie van scherpslijpers in de UNITA-gelederen zouden versterken. De VN-woordvoerder in Luanda, David Wimhurst, noemde dit “bluf”. (Reuter, AFP)