Vendex: ook buiten eigen warenhuizen restaurants openen

ROTTERDAM, 30 SEPT. Koffiedrinken in een van de Vroom & Dreesmann-restaurants hoeft niet meer samen te gaan met warenhuisbezoek. De Vendexdochter is van plan ook buiten haar winkels bestaande horeca-formules als La Place en Café Marché te exploiteren. Op 23 november opent het eerste losstaande La Place restaurant haar deuren in het Brugrestaurant Schiphol boven de A-4.

Vorig jaar opende V&D al twee vestigingen van La Place onder het dak van zusteronderneming Konmar Superstore in Hoogvliet en Middelburg. De resultaten daarvan zijn volgens een V&D-woordvoerder zo gunstig dat het bedrijf besloot voor de horeca- en foodformules een expansieprogramma op te zetten.

Binnen vijf jaar wil de warenhuisketen 'enkele tientallen' restaurants buiten de eigen muren openen, zowel zelfstandig als in samenwerking met derden. De nieuwe restaurants zullen dezelfde uitstraling, logo en menukaart voeren als de warenhuisrestaurants. Alle horeca-activiteiten zijn met het oog op de expansie ondergebracht in Les Halles, een nieuw bedrijfsonderdeel.

Het La Place restaurant bij Schiphol wordt 1.100 vierkante meter groot en krijgt 475 plaatsen. De Van der Valk-vestiging blijft aanwezig op het brugrestaurant, maar zal een stukje opschuiven. Volgens een V&D-woordvoerder bijten de twee horeca-ondernemingen elkaar niet omdat Van der Valk bediening kent in en La Place een zelfbedieningsrestaurant is.

In november opent Vroom & Dreesmann nog een La Place binnen een Konmar Superstore in Zoetermeer. In Eindhoven, Helmond en Utrecht verschijnen in dezelfde maand drie Café Marché's. De veertig bestaande La Place restaurants en de dertig Café Marché's trekken jaarlijks dertig miljoen bezoekers. V&D noemt de horecaformules publiekstrekkers voor haar 64 warenhuizen.

Gisteren maakte Vendex bekend dat dochteronderneming Lederland, een winkelketen in lederen meubelen, stopt met franchise-activiteiten. De Europese markt voor leren zitmeubelen blijft zich volgens Vendex zwak ontwikkelen. Van de 65 vestigingen stootte het bedrijf er vorig jaar al 30 af.