Vechtpartij over kopen van valse getuigenis

De voormalige XTC-handelaar Steve Brown raakte gisteren slaags met een cameraploeg van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De beide heren zijn oude bekenden, maar zeker geen vrienden.

ROTTERDAM, 30 SEPT. De Amsterdamse politie heeft gisteren de voormalige XTC-handelaar en 'misdaadverslaggever' Steve Brown aangehouden. Aanleiding was een vechtpartij tussen Brown en een cameraploeg van het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook werden twee andere mannen gearresteerd die bij de schermutselingen betrokken waren. Zij waren medewerkers van een beveiligingsbedrijf, die De Vries vergezelden. Brown is inmiddels weer op vrije voeten. Zowel Brown als De Vries wil aangifte doen van het incident.

De schermutselingen ontstonden, nadat Brown in een woning op de Wallen, waar Brown dacht de crimineel Ron O. te ontmoeten, onverwachts door De Vries werd geconfronteerd met videobeelden die waren opgenomen met een verborgen camera. Daaruit blijkt dat Brown aan Ron O. 15.000 gulden heeft aangeboden om op video een valse getuigenis over De Vries af te leggen. Nadat De Vries te voorschijn was gekomen, vloog Brown de cameraploeg van De Vries aan.

Op de video die Brown op zijn beurt liet maken voor de valse getuigenis, geeft O. zich uit voor een lid van de criminele organisatie die bij Justitie bekend is als de Deltagroep. Verhuld onder een sprei verklaart O. dat De Vries “zo'n twaalf, dertien jaar geleden” hand- en spandiensten verleende voor de groep. De Vries werkte toen bij De Telegraaf.

Brown zou de verklaring hebben willen opnemen in een programma getiteld 'Dossier Peter R. de Vries', dat hij onder andere - tevergeefs - heeft aangeboden aan Veronica. Voor die omroep heeft Brown eerder het misdaadprogramma 'Zware jongens' gepresenteerd. Veronica zal in de toekomst geen gebruik meer maken van de diensten van Brown, aldus een woordvoerder.

Ron O. zocht via de journalist Bas van Hout contact met De Vries. Van Hout is eerder door Brown bedreigd, nadat deze ontevreden bleek te zijn over een boek dat Van Hout over hem had geschreven. Ron O. stemde er in toe zijn ontmoetingen met Brown vervolgens met verborgen camera's te laten vastlegggen.

Ook werd op geluidsband een gesprek opgenomen, waarop Brown met O. overlegt over de valse getuigenis. Brown instrueert O. om over de relatie van De Vries met de Deltagroep te zeggen: “We konden gewoon dicteren, inleveren en dan schreef hij dat. En we hebben hem daar diverse cadeautjes voor gegeven.” Ook is op de band te horen dat De Vries door Brown wordt bedreigd. “Peter R. de Vries sla ik echt de kanker. Ik breek zijn kaak. Ik breek hem zijn kaak”, zegt hij.

Negatieve uitlatingen van De Vries over Brown zouden de aanleiding zijn geweest van Browns woede. Zo noemde De Vries hem in deze krant ooit een “psychotische leugenaar.”

Volgens De Vries is Brown al maanden bezig met een lastercampagne tegen hem, waarbij Brown de media en ook de directie van RTL, de omroep die het programma van De Vries uitzendt, bestookt met brieven waarin hij De Vries uitmaakt voor leugenaar en “intense smeerpoets”. De Vries: “Ik wilde deze crimineel daarom voor eens en altijd ontmaskeren.”

    • Peter de Bruijn