Total tart VS met gascontract Iran

PARIJS, 30 SEPT. De Franse oliemaatschappij Total tart de Verenigde Staten door ter waarde van 4 miljard gulden een groot gascontract te sluiten met Iran. Het is in strijd met de Amerikaanse handelsboycot van het 'terroristische' regime in Teheran. De Franse regering vraagt, met steun van Brussel, de regering in Washington af te zien van sancties.

Regeringswoordvoerders in Washington hebben betrekkelijk voorzichtig gereageerd, anders dan senator D'Amato, de opsteller van de Amerikaanse boycotwet. Hij eist van president Clinton volwaardige sancties. De regering heeft ermee volstaan te zeggen dat alle gegevens omtrent het contract worden bestudeerd en dat dan pas stappen worden genomen, maar “ons standpunt omtrent investeringen in Iran is helder: die stellen middelen beschikbaar waarmee Iran terrorisme kan steunen en kernwapens kopen”, aldus State Department-woordvoerder Bush.

In Brussel heeft Eurocommissaris Leon Brittan de Verenigde Staten ontraden stappen te nemen. De Commissie overweegt, als Washington sancties treft, een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie in Genève. Dat zou een fikse crisis kunnen opleveren omdat Washington zich door de WHO niet de les wil laten lezen. De Europese Unie en de VS stellen zich ten doel vóór 15 oktober hun verschillen van mening over internationale handelspolitiek te schikken. De New York Times meldt dat de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Rohatyn vorige week formeel heeft geprotesteerd tegen het contract en dat onderminister Eizenstadt binnenkort naar Parijs komt om dit protest kracht bij te zetten.

Minister-president Jospin heeft gisteravond krachtige steun aan het project betuigd. “Misschien ontwikkelt Teheran zich in de goede richting”, zei Jospin doelend op de verkiezing van de als gematigd omschreven nieuwe president Khamati. In een tv-gesprek onderstreepte hij dat de Amerikaanse wet van 1996, die handel met Iran en Libië verbiedt, in de Verenigde Staten geldt, niet in Frankrijk. “De hele Europese Unie staat achter ons standpunt. Niemand aanvaardt het idee dat de Verenigde Staten hun wetten nu kunnen opleggen aan de rest van de wereld. Als dat anders was zou de planeet ingrijpend van aanzien zijn veranderd en wij zouden niet het oude, onafhankelijke land zijn, dat we zijn.” Total heeft de voorzorg genomen het contract voor de exploratie van het grote Zuid-Pars-gasveld in de Perzische Golf op zich te nemen samen met het Russische Gasprom en de Maleisische maatschappij Petronas.

    • Marc Chavannes