Tarief postbus 250 gulden

ROTTERDAM, 30 SEPT. PTT Post brengt vanaf 1 oktober 1998 een bedrag van 250 gulden in rekening voor een postbus. Die is nu gratis, na betaling van een borgsom van 150 gulden. PTT Post heeft 300.000 postbussen. De nieuwe tarieven zorgen voor extra inkomsten van 75 miljoen gulden.

PTT Post is bezig met de vervanging van de huidige postbussen door grotere bussen waar wel een A4-envelop in past. De vervanging moet in drie jaar zijn afgerond. Het nieuwe tarief gaat in zodra de nieuwe postbus beschikbaar is. “De service voor postbussen - voorrang bij het vervoer, de sortering en bezorging - was niet kostendekkend”, zegt een woordvoerster van PTT Post.

Als alternatief voor particulieren komt PTT Post met een nieuwe service, PostApart. Voor 10 gulden per maand (120 gulden per jaar) wordt de post op het postkantoor apart gehouden. De post is dan vanaf 14.00 uur af te halen. “Deze dienst is bedoeld voor klanten die graag meer privacy hebben, bijvoorbeeld voor studenten in studentenhuizen.”

De gemiddelde stijging van de binnenlandse tarieven per 1 januari is 1,3 procent. Op een binnenlandse brief of kaart blijft 80 cent voldoende. Het tarief voor pakjes tot 1 kilo stijgt met 50 cent tot 8,50 gulden.

Aangetekende post wordt 50 cent duurder (11,50 gulden). De kosten van express-post die dezelfde dag bezorgd moet worden, stijgen met 3 gulden (tot 15 gulden) voor een pakje tot 1 kilo. De verzending van grote hoeveelheden drukwerk of kaarten wordt 1,5 procent duurder. Het tarief voor de verzending van periodieken stijgt met 2,75 procent.

De internationale tarieven stijgen met gemiddeld 1,2 procent. Voor internationale verzendingen vervallen de oude categorieën: Luchtpost, SAL, Land- en Zeepost. Daarvoor in de plaats komen de mogelijkheden: priority, standard en economy. “Het gaat niet om de manier waarop de post verstuurd wordt, maar om de tijdsduur”, zegt een woordvoerster. Post met Priority krijgt voorrang, ook in het land van bestemming. Verzending naar Duitsland duurt met Priority 2 tot 3 dagen, naar de Verenigde Staten 4 tot 6 dagen.