'Smeergeld is populair'

HILVERSUM, 30 SEPT. Het bedrijfsleven van Nederland staat volgens de Duitse econoom Joh. Graf Lambsdorff met dat van België, Frankrijk, Italië en Zuid-Korea in de top vijf van landen die volop meedoen aan corruptie om contracten af te sluiten.

De Duitser vergeleek de handelsrelaties tussen de achttien grootste export- en 87 grootste importlanden ter wereld. De resultaten van zijn studie meldde hij vandaag in het NPS-radioprogramma Formule 1. De hoogleraar stelde een omkoopindex samen. Hij ging daarbij uit van de informatie over de handelsrelaties van exportlanden die als corrupt bekend staan. Factoren zoals de kwaliteit van producten, oude koloniale banden, ligging van de landen en taal schakelde hij uit. De waarde van de export die overbleef, kan Lambsdorff alleen verklaren uit omkoping.

Dat het Nederlandse bedrijfsleven meewerkt aan corruptie, noemt Graf Lambsdorff opmerkelijk, omdat Nederland de reputatie heeft zich netjes te gedragen. Nu blijkt dat ondernemingen uit Nederland bereid zijn meer smeergeld te betalen dan bedrijven uit de Verenigde Staten, Zweden en Australië.

Buitenland-secretaris M. Toen van VNO/NCW is verrast door de resultaten van de studie. Hij wijst erop dat de ondernemersorganisatie zich inspant om onder meer via de OESO en de internationale kamers van koophandel om corruptie aan te pakken. Veel grote ondernemingen hebben bovendien interne gedragregels om te voorkomen dat medewerkers in de fout gaan.

Secretaris Toen mist in het onderzoek informatie over de omvang van omkoping en smeergelden. Graf Lambsdorff heeft al eens een bedrag van 50 miljard dollar (zo'n 100 miljard gulden) genoemd als totaal fraudebedrag in de wereld, zo zei M. van Hulten, adviseur van de Nederlandse regering voor de bestrijding van corruptie, vandaag in de radio-uitzending.