'Sanering op komst bij Gist-brocades'

DELFT, 30 SEPT. Het Delftse biotechnologieconcern Gist-brocades (farmaceutica, voedingsingrediënten) begint aan een reorganisatie, die 200 tot 250 van de ruim 2.000 personeelsleden hun baan kost. Dat meldt de regionale omroep Radio West vanochtend.

Gist wil het bericht ontkennen noch bevestigen, maar kondigde wel aan tegen het eind van de middag met een verklaring te komen. Het bedrijf wil zijn plannen eerst aan bonden, ondernemingsraad en personeel bekendmaken.

Gist-brocades heeft over de eerste helft van dit jaar 65,7 miljoen gulden nettowinst behaald, twee miljoen minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Die daling met 5,7 procent werd vooral toegeschreven aan een val van de penicillineprijzen op de wereldmarkt. Gist is 's werelds grootste producent van penicilline. Halverwege het tweede kwartaal van '97 lag de prijs van penicilline 25 tot 30 procent onder het niveau van begin dit jaar. Daarna daalden de prijzen met nog eens 25 procent. Volgens Gist-brocades verkopen enkele Chinese aanbieders penicilline onder de kostprijs. Concurrenten in India profiteren van overheidssubsidies.

Naast tegenvallende opbrengsten hebben ook hogere rentelasten in verband met acquisities en andere investeringen de winst gedrukt. De rentelasten van het concern bedroegen in de eerste helft van dit jaar vijf miljoen gulden, tegenover 3,7 miljoen een jaar terug.

Gist-brocades kreeg deze zomer boze beleggers over zich heen toen de onderneming haar winstprognose voor dit jaar veranderde van een verbetering naar een lichte daling. Deze onverwachte bijstelling leidde ertoe dat het aandeel Gist-brocades in de eerste dagen van augustus op de effectenbeurs 18 procent in waarde daalde.

Gisteren nog was Gist Brocades op de Amsterdamse effectenbeurs op Elsevier na de grootste daler. Na het nieuws over de reorganisatie klom het aandeel vanochtend weer licht.