PSV'er De Bilde door verdriet overmand

BARCELONA, 30 SEPT. De zwakte van het immer aanvallend ingestelde FC Barcelona ligt van oudsher in de defensie. De spitsen die daarvan morgen in de Champions League-wedstrijd tussen de Catalanen en PSV moeten profiteren worden omgeven door twijfels. Luc Nilis is nagenoeg hersteld van een enkeloperatie, maar mist nog wedstrijdritme. Dick Advocaat wilde gisteren niet zeggen of hij de topscorer van vorig seizoen zal opstellen. Al maakte Nilis zondag als invaller tegen Volendam twee treffers.

Een ander vraagteken is Gilles de Bilde. De spits die de laatste weken juist weer een beetje op dreef raakte, werd in het weekeinde geconfronteerd met de dood van zijn opa Roger. De verslagenheid was groot bij De Bilde omdat zijn grootvader jarenlang fungeerde als zijn steun en toeverlaat. Hij was als een vader voor de voetballer nadat diens echte, gescheiden vader werd getroffen door een beroerte. Gilles de Bilde, die zondag om deze reden ontbrak in het duel met Volendam, maakte gisteren tijdens de reis van PSV naar Barcelona nog een aangeslagen indruk.

Coach Dick Advocaat wilde niet te veel woorden aan De BIlde besteden. “Het is erg, maar we moeten er geen groot drama van maken. Mijn vader overleed toen ik zeventien was. Ik kan me niet herinneren dat er toen een journalist naar me toekwam om daar vragen over te stellen.” Ook De Bilde zelf wil spelen. “Ik ben bewust meegegaan. Hier heb ik afleiding. Ik wilde niet thuis gaan zitten treuren. Het is wel erg plotseling allemaal.”

Clubarts Van den Hoogenband wijst echter op de bijzondere omstandigheden en kan zich voorstellen dat De Bilde een wat langer rouwproces nodig heeft om het wegvallen van zijn opa te verwerken. “Het is een klap voor die jongen. Zijn opa heeft hem altijd door moeilijke tijden heen gesleept. Gilles zal hem ook node missen als hij straks voor de rechtbank moet verschijnen.” De Bilde wacht nog een rechtszaak wegens de verwondingen die hij toebracht aan tegenstander Krist Porte (Eendacht Aalst) en de amok die hij maakte in een ziekenhuis.

In korte tijd heeft de talentvolle spits van PSV veel meegemaakt. Terwijl ook zijn jeugd vol diepe dalen zat. Zijn ouders scheidden toen hij negen was. Net als z'n vader raakte zijn moeder verlamd door een hersenbloeding. Gilles werd opgevoed door zijn oma en opa, die hem ook in z'n voetballoopbaan alle steun gaven. Rondom de dood van zijn opa Roger speelde zich trouwens nog een drama af. De 75-jarige man man werd getroffen door een hartstilstand, maar zijn demente vrouw kon niet ogenblikkelijk alarm slaan. Daardoor werd hij pas na twee dagen gevonden. De Bilde heeft twee dagen in Brussel vertoefd om de begrafenis te regelen.

Hij wordt door Van den Hoogenband getypeerd als een correcte, lieve jongen. “De Belgische pers heeft hem als een heel andere persoon afgeschilderd. Daardoor was hij lange tijd aangeschoten wild. En je merkt dat hij als gevolg hiervan nog steeds een beetje achterdochtig kan zijn.”

Bestaan er twijfels rondom De Bilde en Nilis, het staat vast dat Stan Valckx de confrontatie met FC Barcelona moet missen. De verdediger liep in een speeltuin een gebroken schouderblad op toen hij van een kinderfiets viel. Zijn herstel neemt volgens clubarts Van den Hoogenband vier tot zes weken in beslag.

    • Erik Oudshoorn