Premie voor werven van conducteurs

AMSTERDAM, 30 SEPT. Werknemers van het Amsterdamse gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf GVB kunnen een premie van 250 gulden krijgen als ze kandidaten voor de functie van tramconducteur aanbrengen. Dat zei directeur A. Testa gisteravond tijdens een politiek café van de Amsterdamse VVD.

Het GVB heeft grote moeite om goede mensen te krijgen voor de functie van tramconducteur. Er zijn nog vierhonderd conducteurs nodig om zwartrijden tegen te gaan. De gemeente werft onder werklozen via de Melkert-regeling, maar dat is geen onverdeeld succes.

Testa, die is aangesteld om het noodlijdende GVB uit het slop te halen, vroeg de Amsterdamse politiek ruimte en tijd om het GVB weer op de goede weg te helpen. Het GVB is nog geen weerbaar bedrijf, aldus Testa. Hij streeft naar productiegroei, terwijl het GVB nu noodgedwongen bezuinigt door het inkorten van tramlijnen.

De GVB-directeur pleitte gisteravond voor de invoering van een Amsterdams openbaarvervoerkaartje in plaats van de “veel te ingewikkelde strippenkaart”.

Vooral in de metro is het “een gore rotbende” gaf Testa toe. Hij wil wel meer geld steken in veiligheid en schoonhouden, maar dat geld moet er eerst komen. Wat hem betreft verdwijnt de reclame van de Amsterdamse tram en bus, die hij soms “graffiti in het groot” vindt. Testa toonde zich voorstander van een plan om Amsterdammers tegen betaling van een jaarlijks vast tarief, onbeperkt openbaar vervoer te bieden, zonder dat daarvoor per rit hoeft te worden afgerekend. (ANP)