Opnieuw Israeliër gedood in Libanon

JERUZALEM, 30 SEPT. In Zuid-Libanon is gisteren opnieuw een Israelische militair gedood bij een aanval van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah op de door Jeruzalem afgekondigde veiligheidszone langs de de grens met Noord-Israel. De dood van de officier, die eerst was gemeld door Libanese veiligheidsbronnen, werd later in Jeruzalem bevestigd.

Hezbollah, dat vecht om het Israelische leger uit Libanon te werken, liet in Beiroet weten dat dat zijn commando een groep Israelische militairen had beschoten die bezig waren radar-apparatuur en een lanceerplatform voor Tow-raketten te installeren in het centrum van de veiligheidszone. Hezbollah meldde nog drie andere aanvallen op het Israelische leger en zijn Libanese bondgenoten in de veiligheidszone, die echter volgens lokale veiligheidsdiensten geen slachtoffers hadden gemaakt.

Sinds het begin van het jaar zijn nu 35 Israelische militairen in Libanon gesneuveld in de strijd tegen Hezbollah en andere Libanese milities. Meer dan 70 militairen liepen verwondingen op.

Een woordvoerder van Hezbollah onderstreepte gisteren dat de groep zich ten doel blijft stellen zoveel mogelijk Israelische militairen te doden. “Hoewel we eenheden hebben verloren in de strijd tegen de vijand, zullen we de bestaande tactieken blijven gebruiken”, aldus de woordvoerder in een vraaggesprek met Jane's International Defence Review in Beiroet. Hij schreef successen tegen Israel toe aan de hoge motivatie van de Hezbollah-strijders en de absolute gehoorzaamheid aan het leiderschap. (Reuter, AFP, AP)