'Misdaad Rusland beïnvloedt relaties'

WASHINGTON/MOSKOU, 30 SEPT. De criminalisering van de Russische samenleving dreigt van Rusland een onbetrouwbare partner te maken voor andere landen. Dat liet gisteren een Amerikaanse onderzoeksgroep weten. Op dezelfde dag zei president Jeltsin in Moskou dat hij niet zal toestaan dat criminelen infiltreren in de politieke structuren van Rusland.

Volgens het Amerikaanse Centre for Strategic and International Studies (CSIS) neemt in Rusland de macht van corrupte ambtenaren, zakenlieden en criminelen zo snel toe dat “normale staatsbetrekkingen” met Rusland onmogelijk dreigen te worden. Tweehonderd Russische criminele organisaties zijn in staat het banksysteem en de financiële markten te manipuleren en opereren nu wereldwijd.

Volgens het CSIS levert de erosie van de autoriteit van de centrale regering gevaren op op het gebied van onder andere de nonproliferatie van nucleair materiaal. Maar “het belangrijkst en misschien het meest zorgwekkend is dat het voor andere landen onmogelijk wordt om ten aanzien van de interactie tussen staten op de traditionele manier om te gaan met de opkomende crimineel-syndicalistische Russische staat”, aldus het CSIS.

Het definieert zo'n 'crimineel-syndicalistische staat' als een staat waarin de toon wordt gezet door corrupte bureaucraten, beroepscriminelen en zakenlieden die zich niet aan de wet storen. De criminaliteit in Rusland is inmiddels “een bedreiging van de Amerikaanse nationale veiligheid”.

Het rapport van het CSIS is het resultaat van een studie van twee jaar door een groep experts, geleid door ex-CIA- en ex-FBI-directeur William Webster.

President Jeltsin zei gisteren dat hij niet zal toestaan dat criminelen infiltreren in de staatsstructuren. Hij zei dat 2.500 staatsfunctionarissen worden verdacht van banden met de georganiseerde misdaad; al die gevallen worden zorgvuldig onderzocht, aldus de president. “We zullen niet toestaan dat de criminele wereld aan de macht komt.” (AP, AFP, Reuter)