Meer incidenten gemeld uit Bureau Warmoesstraat

AMSTERDAM, 30 SEPT. De Amsterdamse politie is, nog voor een 48-jarige man na verwijdering uit Bureau Warmoesstraat om het leven is gekomen, gewezen op een “verontrustend aantal geweldsincidenten” op dit bureau. Het Klachtenburo Politieoptreden heeft de korpsleiding en de burgemeester van Amsterdam in een brief laten weten dat er wellicht sprake is van een structureel probleem op Bureau Warmoesstraat.

Het klachtenbureau zegt dit jaar zeven klachten te hebben gekregen waarbij sprake is van ernstig geweld door agenten van Bureau Warmoesstraat. Drie agenten van dit bureau worden ervan verdacht dat de 48-jarige A. van Driel vorige week door hun hardhandige optreden om het leven is gekomen. De rechtercommissaris oordeelde gisteren dat tegen een 38-jarige hoofdagent genoeg bewijs is om hem vast te houden. Twee andere agenten zijn op vrije voeten gesteld. Zij blijven verdacht.

Coördinator M. Ramdhani van het klachtenbureau noemt de zeven klachten over gewelddadig politieoptreden opvallend veel in vergelijking met andere bureaus. “De klagers zijn geschopt en geslagen, waarbij ernstig letsel is ontstaan. Bovendien is het aantal klachten dat wij krijgen het topje van de ijsberg.” Het Klachtenburo Politieoptreden is een vrijwilligersorganisatie die klagers juridische bijstand verleent. Volgens Ramdhani wendt circa een kwart van de klagers zich tot zijn organisatie. De rest van de klagers meldt zich rechtstreeks bij de onafhankelijke, door de gemeente ingestelde Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland, die uitspraak doet over klachten en de burgemeester adviseert. De commissie bevestigt dat het klachtenbureau voordat Van Driel om het leven kwam aan de bel heeft getrokken over de Warmoesstraat. Vice-voorzitter D. Samkalden noemt dit een belangrijk signaal. De commissie zal een bezoek brengen aan het Bureau Warmoesstraat om over de problemen te praten. Volgens een politiewoordvoerder heeft de korpsleiding kennisgenomen van de brief en komt er binnenkort een gesprek met het klachtenbureau. “Maar er is geen sprake van een stijging van problematiek in de Warmoesstraat”, zegt hij.