Koud badwater

Praag is inmiddels een 'gelikte' stad, die in veel opzichten op Volendam en Marken lijkt. De toerist wordt er verwelkomd en vertroeteld.

Dat was wel eens anders. Het communisme heeft misschien nooit helemaal greep gekregen op de Tsjech, die zich vindingrijk uit de vervelendste situaties redde.

Als een hotelgast bijvoorbeeld klaagde dat het water in zijn badkamer koud was, kon de receptionist zonder een ogenblik te aarzelen verklaren: “Das heisse Wasser ist verspätet.”

De volgende dag was het water weer koud. Vol verwachting vervoegen we ons bij de balie, waarachter de oude receptionist in zijn vettige uniform troont. Andere hotelgasten zijn voor ons. We horen mompelen, we horen smoezen, reserveringen worden ongeldig verklaard. Geduldig staan we te wachten op de vale matten.

Wij zijn aan de beurt met onze klacht over het koude badwater. Zullen we ook nog de paradox naar voren brengen dat de verwarmingsradiatoren wél warm zijn? Moeiteloos poneert de portier: “Ja, heute ist das heisse Wasser umgeleiIet.”

    • Bart Veldkamp