Israel en Palestijnen praten weer

NEW YORK, 30 SEPT. Israel en het Palestijnse Gezag gaan volgende maand weer onderhandelen, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren in New York aangekondigd. Albright sprak van het einde van de “neerwaartse spiraal” in het vredesproces en zelfs “een kleine stap voorwaarts”.

Haar mededeling, na overleg in New York met de Israelische minister David Levy en de Palestijn Mahmoud Abbas (Abu Mazen), was de dag te voren al door de Israelische premier Netanyahu aangekondigd. Een Israelische woordvoerder noemde het daadwerkelijke besluit “een doorbraak in de onderhandelingen over de onderhandelingen”.

Israel en de Palestijnen hervatten 6 oktober in de regio zelf het werk in de gemeenschappelijke onderhandelingscommissies over nog onopgeloste aspecten van de autonomie-akkoorden. Dit betreft onderwerpen als de opening van het vliegveld en de zeehaven van Gaza, de vrijlating van Palestijnse gevangenen in Israel en - een Israelische prioriteit - de samenwerking op veiligheidsgebied tegen het terrorisme. Over deze zaken werd al meer dan een jaar gepraat voor het onderhandelingsproces in maart werd afgebroken wegens de crisis over de bouw van een joodse woonwijk in Har Homa in Jeruzalem.

Albright maakte gisteren bekend dat beide partijen voorts in de week van 13 oktober in Washington bijeenkomen om bredere kwesties te bespreken en de weg vrij te maken naar onderhandelingen over de definitieve status van de Palestijnse gebieden. Met steun van de VS zijn de Palestijnen erin geslaagd de al enkele malen door Albright gesuggereerde - en even vaak door Israel van de hand gewezen - kwestie van een time-out in de Israelische nederzettingenpolitiek daar op de agenda te krijgen. Volgens Amerikaanse functionarissen zou zo'n time-out voor de duur van de onderhandelingen moeten worden afgekondigd. Maar premier Netanyahu maakte vandaag meteen duidelijk dat hij nog steeds niet van plan is toe te geven aan de druk tot bevriezing van de bouw in en van nederzettingen in Palestijns gebied. “U weet dat we bouwen in de nederzettingen, de natuurlijke groei van de nederzettingen mogelijk maken en ik ben niet van plan onze politiek te wijzigen”, zei hij. (Reuter, AP)