'ING Groep aast op BBL'

ROTTERDAM, 30 SEPT. Bank en verzekeraar ING Groep zou haar belang in Bank Brussel Lambert (BBL), de derde bank van België, substantieel willen uitbreiden. Dat meldt de Belgische krant De Morgen vanochtend.

ING zou een bod voorbereiden op het strategische belang van de Belgische onderneming Groupe Bruxelles Lambert (GBL) in BBL (12,44 procent). De krant beroept zich op “kringen rond” Albert baron Frère, grootaandeelhouder van GBL.

Persbureau Reuter voegde daar vanochtend aan toe dat ook twee andere belangrijke aandeelhouders (verzekeraar Royal Belge en bankgroep Dexia) hun gezamenlijke belang van 24,70 procent van de hand zouden willen doen. ING bezit al 13,4 procent van de aandelen en heeft zeggenschap over nog eens 6,73 procent. Zou ING de aandelenpakketten van de Groupe Bruxelles Lambert, Royal Belge en Dexia verwerven, dan beschikt de groep over een meerderheidsbelang in de grote Belgische bank.

ING Groep en BBL willen niet ingaan op het bericht dat ze “een speculatie en een gerucht” noemen. Volgens een woordvoerster van BBL doen al vijf jaar verhalen over potentiële kopers de ronde.

In 1992 ketste een openbaar bod van ING Groep op BBL af. Na een onderzoek van ING in de boeken van de Belgische bank was de ING tot de conclusie gekomen dat de BBL veel minder waard is dan het had gedacht. Directievoorzitter M. Tilmant van BBL liet begin september, na afketsen van een fusie met Royal Belge, weten buiten de landsgrenzen te zoeken naar een partner. Van ING is bekend dat het zoekt naar een Europese bank, die de groep kan overnemen om meer schaalgrootte te hebben als in 1999 de euro wordt ingevoerd.