India brengt satelliet in baan om de aarde

NEW DELHI, 30 SEPT. India heeft voor het eerst met succes een zelfstandig ontwikkelde satelliet in een loopbaan om de aarde gebracht. India, dat hiermee toetreedt tot een select groepje landen dat zelf satellieten kan produceren en lanceren, hoopt nu zijn deskundigheid ook via orders uit het buitenland te gelde te maken.

Negentien minuten nadat de 1200 kilo wegende satelliet van het type IRS-1D met een PSLV-lanceringssysteem van een basis ten noorden van de zuidelijke stad Madras was opgestegen, stond vast dat de IRS-1D in de juiste baan om de aarde was gebracht.

Onder de belangstellenden op de basis in Sriharikota bevond zich de Indiase premier Inder Kumar Gujral. Hij drong er bij het Westen, in het bijzonder de VS, op aan niet langer bepaalde hoogwaardige technologie aan India te onthouden. “De ontwikkelde landen willen niet dat de ontwikkelingslanden op één hoogte met hen komen op het terrein van de wetenschap en de technologie”, aldus Gujral. Hij noemde in dit verband geavanceerde raketmotoren. Washington heeft de laatste jaren diplomatieke pressie uitgeoefend op diverse landen, waaronder Rusland, om zulke motoren niet aan India te leveren uit vrees dat hierdoor een wapenrace tussen India en Pakistan zou worden aangewakkerd. Inmiddels heeft India die zelfstandig weten te ontwikkelen. “De ontwikkeling van technologie in India zal niet lijden onder een gebrek aan fondsen”, beloofde de premier.

Ook elders in het land werd geestdriftig gereageerd op de lancering van de satelliet. The Times of India sprak in een commentaar van “een waarachtig juweel in de Indiase kroon van de technologie.”