Herstel op beurs voor Elsevier en Gist-brocades

AMSTERDAM, 30 SEPT. Op een vriendelijk gestemd Damrak hebben de fondsen Elsevier en Gist-brocades zich licht hersteld van de koersval van gisteren. Onder invloed van positieve economische berichten steeg de AEX-beursindex 12,15 punten naar 917,10 punten.

AMSTERDAM Elsevier maakte de afgelopen dagen een sterke daling door na berichten over fraude bij een dochtermaatschappij van Reed Elsevier. Vanochtend steeg de koers twee kwartjes naar 28,80 gulden, een winst van 1,8 procent. De koers van Gist-brocades ging omhoog na het nog onbevestigde bericht dat de onderneming gaat reorganiseren ten koste van zeker tweehonderd arbeidsplaatsen. Het aandeel werd 1,50 meer waard op 54 gulden. De koers van Gist-brocades daalde deze zomer scherp. De onderneming kondigde toen aan dat de winst tegenviel als gevolg van de lage prijzen voor penicilline.

De aandelen profiteerden ook van het positieve nieuws dat de Duitse centrale bank de rente op de wekelijkse speciale beleningen niet verandert. Hoewel ook niemand op een renteverhoging had gerekend werd dit toch als een positief signaal opgevangen. Beurshandelaren verwachten dat ook het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) de rente vanavond ongemoeid laat. De dollar was vanochtend iets hoger met een koers van 1,9885. De slotkoers van gisteren kwam uit op 1,9850 gulden. De toonaangevende AEX-index steeg ook dankzij interesse voor Philips. De koers van dit aandeel klom 7,10 naar 167 gulden. Ook Akzo Nobel was gevraagd, omdat dochter Organon in de VS toestemming heeft gekregen voor de invoer van een middel dat de vruchtbaarheid bevordert. De koers steeg 6,20 naar 339,20 gulden.

Een van de weinige verliezers was het aandeel KLM, dat vier dubbeltjes daalde op 69,20 gulden. De terugslag voor de luchtvaartmaatschappij lijkt ingegeven door de discussie rond Schiphol. Partner Northwest dreigde gisteren de succesvolle samenwerking met de KLM te staken, wanneer de Nederlandse maatschappij in zijn thuishaven niet verder kan groeien.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde eindigde gisteren 69,25 punten hoger op 7991,43. De opmars was, ondanks de verwachting van een positief rentebesluit door de Fed, sterker dan sommige handelaren hadden verwacht.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest het weer eens met een daling doen, maar die was niet erg groot. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 99,50 punten tot 17.887,71. Gisteren liet de regering in Tokio weten dat het moeilijk zal zijn het streefpercentage voor de economische groei dit begrotingsjaar te halen.