Heftig en haastig Actienieuws

Actienieuws. SBS6, 19.30-19.55u. Doorlopende herhalingen na afloop van de overige uitzendingen.

Snelheid lijkt het motto te zijn van Actienieuws, het nieuwe nieuwsbulletin van SBS6. Waar de Journaal-redactie gisteravond in de haar toebemeten tijd negen items en een weerbericht uitzond, daar jaste Actienieuws er een dubbele hoeveelheid onderwerpen doorheen. Achttien onderwerpen in 23 minuten! Is de montage soms uitbesteed aan MTV?

De jongere doelgroep krijgt met het ademloze nieuwsbulletin van de zender die dicht bij de mensen wil staan overigens niet eens zo'n slecht nieuwsbulletin voorgeschoteld. Al lijken sommige journalistieke keuzes vooral te zijn ingegeven door gebrek aan geld en middelen.

Actienieuws sloot gisteravond in zijn opening aan bij wat in deze hoogtijdagen van zinloos geweld velen ongetwijfeld bezighoudt: de nasleep van de dood van een zwerver op de stoep van het Amsterdamse politiebureau Warmoesstraat. Het NOS-Journaal opende gisteravond met de CDA-bijeenkomst waarop het kandidatenlijstje voor de Kamerverkiezingen zou worden vastgesteld. Het onderwerp kwam niet eens voor bij Actienieuws en dat is wel begrijpelijk: vernieuwing bij het CDA betekent niet ook verjonging.

Beide nieuwsrubrieken hadden de luchtvaart als tweede onderwerp. Actienieuws bleef hiervoor in eigen land met de Bijlmerramp, terwijl het Journaal zijn Amerikaanse correspondent naar New York had gestuurd. Daar bleek dat de oud-hoofdredacteur van het Journaal zich schaamteloos voor het publiciteitskarretje van KLM en Northwest had laten spannen.

De ervaren Journaal-correspondent deed daarbij niet onder voor zijn jonge collega die in Actienieuws de opening had mogen maken. Zonder enige kritische tegenvragen konden de luchtvaart-topmannen in New York hun bijdrage leveren aan de allengs doorzichtiger wordende strategie van de Schiphol-lobby. Actienieuws-reporter Bas Steman op zijn beurt liet in de Warmoesstraat een toevallige (?) voorbijganger aan het woord die beweerde ook ooit te zijn mishandeld op het politiebureau. “Misschien is zijn verhaal wel een verhaal van de straat”, zo twijfelde de verslaggever nog. De snelheid van televisienieuws verhindert kennelijk het checken van feiten en het doorprikken van beweringen.

Actienieuws heeft vermoedelijk een proefabonnement op een internationale videobeeldenservice, want er zaten flink wat korte buitenlandse items in het bulletin. Ver van de Nederlandse harten dus. Dichterbij waren een “bizar” (aldus de presentatie) auto-ongeluk, kerkuilen in Ureterp, popmusici op voetbaltraining en de uitvaart van Dolf Brouwers, inclusief een wenende Henny Huisman en een sniffende Herman Brood. Ook eigen werk was een item over een 'Dag tegen geweld' die gisteren bleek te zijn gehouden. Er werd (alweer) een monument onthuld, in Amersfoort. “De mensen komen terecht bij de plek waar de pijn leeft”, zei een van de organisatoren van deze dag in de uitzending.

Het vermakelijkste item in het Actienieuws van gisteravond was wel de Muziektiendaagse in het Scheveningse Kurhaus ten bate van “een hele serieuze spierziekte”. Reporter Ariane Greep ('zit m'n haar goed?') deed rechtstreeks verslag vanaf het Kurhausplein. Hé, toevallig. Daar kwam net een buitenmodel limousine met Gerard Joling aanrijden. Eerste woorden van de verslaggeefster tegen Joling: “Je bent nu live bij ons in de uitzending, fantastisch!” Dat deed weer denken aan de kinderjaren van de tv-journalistiek. Als bijvoorbeeld een minister op Schiphol terugkeerde van een buitenlands verblijf. Journaal-verslaggever: “Excellentie een eerste vraag: hoe was de reis?”. Joling moest, zo wist Actienieuws hem te ontfutselen, nog op reis gaan en dat was “heftig hoor!”. Net als Actienieuws zelf dus.

    • Reinoud Roscam Abbing