Ex-partijleiders Albanië vrijuit

TIRANA, 30 SEPT. Het Albanese Hooggerechtshof heeft gisteren de door lagere rechtbanken uitgesproken vonnissen tegen 32 leiders uit de tijd van het communisme vernietigd.

De 32 vroegere communisten, onder wie dertien voormalige leden van het Albanese politburo, het belangrijke beslissingsorgaan van de communistische partij, werden na de val van het communisme wegens 'genocide' en misdaden tegen de menselijkheid veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien tot vijfentwintig jaar. Afgelopen mei werden in drie gevallen doodstraffen uitgesproken, maar die werden later omgezet in 25 jaar.

Het Hooggerechtshof oordeelde gisteren dat de misdrijven waarvoor de 32 zijn veroordeeld, niet in het wetboek van strafrecht voorkwamen in de tijd waarin ze werden gepleegd. De misdaad van genocide werd pas in 1995 in het wetboek vcan strafrecht opgenomen. De 32 kunnen hooguit worden veroordeeld wegens machtsmisbruik, aldus het Hooggerechtshof. Het hof nam nog geen beslissing over drie andere vroegere leiders, Ramiz Alia - de laatste communistische president en partijleider van Albanië - en de voormalige ministers van Binnenlandse Zaken Hekuran Isai en Simon Stefani.

Van de 32 vroegere leiders zaten gisteren overigens maar vier daadwerkelijk gevangen: in maart, toen Albanië werd overspoeld door een golf van anarchie, ontsnapten alle 1.300 gevangenen van het land, ook de 32 oud-leiders. Slechts vier van hen keerden later vrijwillig naar de gevangenis terug; de anderen doken onder. (Reuter, AFP)