Dramatische uitschakeling volleybalsters

ROTTERDAM, 30 SEPT. De Nederlandse volleybalvrouwen hebben gisteren na de derde opeenvolgende nederlaag bij het Europees kampioenschap in Tsjechië het uitzicht op de medailles verloren. De titelverdediger verloor met 3-1 van Polen.

Een zware blessure van uitblinkster Elles Leferink verlamde de ploeg van Bert Goedkoop. Het volledige team was van slag. Aanvoerster Irena Machovcak kon haar tranen toen al niet bedwingen. Hevig geëmotioneerd riep de voormalige Tsjechische om een ambulance. Na de winnende klap van de Poolse vrouwen barstten bijna alle speelsters in tranen uit.

Aan het einde van de derde set kwam Leferink bij een blokkering van een bal neer op de voet van een Poolse speelster. Daarbij raakten de enkelbanden van haar linkerbeen zwaar beschadigd. Aanvankelijk werd gevreesd voor een open botbreuk omdat er bloed uit het gewricht sijpelde. “Er is wonderbaarlijk genoeg niets gebroken”, zei teammanager Johan van der Haar gisteravond.

Leferink blijkt in een reflex zelf alles in de enkel weer op de juiste plaats te hebben gebracht. Ze zakte door het gewricht waardoor de buitenkant van het bot naar buiten kwam. Dit veroorzaakte een plas bloed. “Elles voelde dat ze iets aan de enkel moest doen”, aldus Van der Haar. “Ze heeft veel pijn gehad, maar reageerde als altijd vrij nuchter.”

Nederland speelde ook tegen de Polen niet groots, maar was toch op weg naar de winst. De eerste set ging met 15-10 verloren, maar in de tweede herstelde Nederland zich (15-4). Op het moment dat Leferink uitviel, leidde Nederland met 11-9. Goedkoop vroeg na de hervatting meteen een time-out en probeerde zijn team door de moeilijke fase te helpen. Kitty Sanders nam de plaats van Leferink in.

De Polen profiteerden echter onmiddellijk van de aangeslagen sfeer bij Nederland. De ploeg won de derde set met 15-13 en keerde hiermee terug in de wedstrijd. In de vierde set probeerde Nederland het nog wel, maar de concentratie was weg. De Poolse vrouwen wonnen de set met 15-4.

Bondscoach Goedkoop verscheen na afloop niet op de persconferentie. Hij liet dit over aan zijn assistent Guido Vermeulen. “Bert wil op dit moment bij het team zijn”, aldus Vermeulen. “Een ervaren ploeg had hier beter mee kunnen omgaan, maar deze jonge speelsters hebben te weinig meegemaakt. Hoewel iedereen nu in gedachte bij Elles is, zal deze gebeurtenis wel goed zijn voor de ontwikkeling.”