DjindjiEÉc afgezet als burgemeester

BELGRADO, 30 SEPT. Zoran DjindjiEÉc, leider van de Democratische Partij en van de Servische oppositiecoalitie Zajedno, is vandaag door een meerderheid van de gemeenteraadsleden afgezet als burgemeester van Belgrado.

DjindjiEÉc werd in februari burgemeester van de Servische en Joegoslavische hoofdstad. Die verkiezing was het sluitstuk van maandenlange demonstraties van Zajedno, dat protesteerde tegen de vervalsing van de gemeenteraadsverkiezingen van november vorig jaar. De annulering van de vervalste uitslagen resulteerde in februari in een meerderheid van de oppositie in de gemeenteraad van Belgrado en een aantal andere grote steden in Servië. De eerste daad van de Belgradose gemeenteraad was de verkiezing van DjindjiEÉc tot burgemeester.

Na de zege van februari kwam echter al snel de klad in de samenwerking binnen Zajedno. Deze zomer stapte een van de drie partijen, de Servische Vernieuwingsbeweging (SPO) van Vuk DraoviEÉc, uit de coalitie. De SPO besloot al in een vroeg stadium na een gesprek tussen DraoviEÉc en de toenmalige Servische president Slobodan MiloviEÉc om de parlements- en presidentsverkiezingen in Servië, die op 21 september zouden worden gehouden, niet te boycotten. DraoviEÉc nam niet alleen aan de verkiezingen deel, hij stelde zichzelf ook kandidaat bij de presidentsverkiezingen. De andere twee partijen binnen Zajedno besloten de verkiezingen wèl te boycotten.

Als gevolg van de breuk tussen de SPO en de twee andere politieke partijen binnen Zajedno raakte DjindjiEÉc zijn meerderheid in de gemeenteraad van Belgrado kwijt. De SPO-leden van de raad namen vandaag met de leden van de SRS (de radicale partij) het initiatief tot DjindjiEÉc' afzetting. Hij zou zijn functie hebben misbruikt om propaganda te maken voor zijn partij. (AFP)