Breukink rijdt tijdrit en wegwedstrijd bij WK in San Sebastian

ROTTERDAM, 30 SEPT. Wielrenner Erik Breukink is de opvallendste naam in de Nederlandse profselectie voor de wereldkampioenschappen in San Sebastian. De 33-jarige renner rijdt over anderhalve week zowel de individuele tijdrit als de wegwedstrijd. Na de WK rijdt Breukink een bescheiden programma in Italië. Hij neemt op 26 oktober tijdens de Beach Classic in Scheveningen definitief afscheid van de wielersport.

Bondscoach Gerrie Knetemann heeft Erik Dekker aangewezen als tweede Nederlandse deelnemer aan de tijdrit, die volgende week donderdag op het programma staat. Beide renners van Rabobank strijden drie dagen later ook in ploegverband om de regenboogtrui. Voordat Knetemann de definitieve selectie bekendmaakte, kreeg hij drie afmeldingen. Sprinter Jeroen Blijlevens van TVM kampt nog altijd met een griepvirus. Zijn ploeggenoot Maarten den Bakker mist de noodzakelijke vorm. Patrick Jonker van Rabobank keerde zondag uitgeput terug uit de Ronde van Spanje.

De vermoeidheidsverschijnselen in het najaar zijn geen bijzonderheid, maar vallen eerder op door de verplaatsing van de wereldkampioenschappen. Tot 1995 werd het mondiale evenement eind augustus verreden. Op voorspraak van de internationale wielrenunie (UCI) zijn de WK verplaatst naar begin oktober. Met als gevolg dat een aantal favorieten, zoals de Duitsers Jan Ullrich en Erik Zabel, wegens overbelasting heeft afgezegd voor de WK.

De Nederlandse WK-selectie ziet er als volgt uit: Michael Boogerd, Erik Breukink, Leon van Bon, Erik Dekker, Max van Heeswijk, Tristan Hoffman, Steven de Jongh, Servais Knaven, Koos Moerenhout, Danny Nelissen, Aart Vierhouten en Bart Voskamp.