Bill Gates passeert sultan van Brunei als rijkste man

NEW YORK, 30 SEPT. Bill Gates was al enkele jaren de rijkste man van de Verenigde Staten, maar hij is nu ook de rijkste man van de hele wereld.

Het Amerikaanse blad Forbes, dat in zijn komende editie een ranglijst van de vierhonderd rijkste Amerikanen heeft opgenomen, schat het vermogen van de topman van het softwareconcern Microsoft op 39,8 miljard dollar.

De afgelopen zomer had Forbes een overzicht van de rijkste mensen ter wereld. Bovenaan stond, zoals gebruikelijk, de sultan van Brunei met een vermogen van 38 miljard dollar. Inmiddels is het vermogen van Gates aangegroeid, zodat hij nu ook die ranglijst kan aanvoeren.

De op één na rijkste Amerikaan is wederom de belegger Warren Buffet. Hij is goed voor 21 miljard dollar. De derde plaats (zeventien miljard dollar) is voor de mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen. Topman Larry Allison van het softwareconcern Oracle is vierde met 9,2 miljard dollar.

Tv-magnaat Ted Turner staat op de 28ste plaats met een vermogen van 3,5 miljard dollar.

De sterkste stijger op de ranglijst is Michael Dell van het gelijknamige computerconcern. In een jaar tijd vervijfvoudigde Dell zijn vermogen tot 5,5 miljard dollar, wat hem deed klimmen van de 106de naar de zestiende plaats.

De ranglijst van Forbes telt nu 170 miljardairs. In het eerste jaar van verschijnen, 1982, waren er maar dertien.

Er staan zestig vrouwen op de lijst. De rijkste van hen is Oprah Winfrey met 550 miljoen dollar. Wie op de lijst wil komen, moet minimaal 475 miljoen dollar meebrengen. (DPA)