Acties bij Hema en Bijenkorf tegen jaarroosters

ROTTERDAM, 30 SEPT. Het personeel van Hema, Bijenkorf en Praxis houdt morgen protestacties tegen de invoering van een nieuw roostersysteem bij de KBB-winkelketens. De werknemers zijn boos dat KBB te weinig rekening houdt met hun huidige werktijden en met de voorkeuren van het personeel.

De onrust onder het personeel is het gevolg van afspraken die vorig jaar in de CAO zijn gemaakt over de flexibeler inzet van personeel in de winkels. Met ingang van morgen moet het personeel gaan werken onder nieuwe arbeidscontracten, waarbij wordt uitgegaan van een zogeheten jaaruurnorm. De afgesproken arbeidsduur kan per week variëren, als die op jaarbasis maar uitkomt op het afgesproken gemiddelde per week. Dat betekent dat werknemers in drukke periodes langere werkweken maken, die in rustige periodes gecompenseerd worden. De vakbonden hebben met die voorstellen ingestemd.

Bij de Dienstenbond FNV erkent men dat aan die afspraak op zich niet meer te tornen valt. “Ja is ja. Daar houden we ons ook aan. Maar we hebben KBB destijds wel een aantal eisen gesteld en daar houden ze nu geen rekening mee”, aldus een woordvoerster van de Dienstenbond FNV. Volgens de bonden had KBB beloofd dat er rekening zou worden gehouden met de huidige werktijden van mensen en dat ook de voorkeuren van werknemers bij de opstelling van de roosters een belangrijke rol zouden spelen.

Tijdens een bijeenkomst van circa 1.000 KBB-werknemers gisteravond in de Utrechtse Jaarbeurs bleek dat onder het personeel veel verwarring heerst. De vakbonden hebben KBB per brief laten weten dat men wil dat de invoering van het nieuwe systeem wordt uitgesteld, tot de onderneming in staat is om zorgvuldig roosters op te stellen. Werknemers die al een aangepast arbeidscontract hebben getekend, moeten volgens de bonden de mogelijkheid krijgen om daar op terug te komen. “We hoorden gisteravond verhalen over mensen die onder druk van hun chef akkoord zijn gegaan. Die moeten de kans krijgen om een nieuw gesprek te voeren en dan eventueel een andere beslissing te nemen”, zegt de FNV-woordvoerster.

De directie van KBB heeft tot vanavond de tijd gekregen om de eisen van de vakbonden in te willigen. Gebeurt dit niet, dan zullen volgens de Dienstenbond FNV de komende dagen op verschillende lokaties acties worden gevoerd. “De vorm zal per vestiging verschillen. In sommige vestigingen wil het personeel actie-shirts aantrekken, maar er zijn ook mensen die zeggen: We doen de deur een paar uur dicht als het moet”, aldus de woordvoerster.

De protestacties tegen de nieuwe roosters staan los van de grootscheepse reorganisatie die KBB onlangs heeft aangekondigd. Bij die sanering verdwijnen 3.000 arbeidsplaatsen bij KBB. De Duitse tak van modeketen M&S Mode, waar 1.650 mensen werken, wordt verkocht of opgeheven. Ook de ketens Lampenier, Decorette, Signature Jeans, Van Dalen (schoenen), een uitgeverij, een reclamebureau en een automatiseringsafdeling staan te koop. Bij de Hema verdwijnen de komende twee jaar 750 arbeidsplaatsen. De vakbonden hebben met KBB al een Sociaal Plan afgesproken voor de werknemers die hun baan kwijtraken. Zij komen in dienst van een stichting, waarna zij begeleiding krijgen bij het (intern of extern) zoeken van een nieuwe werkkring.