AARDAPPELTAART MET TOMATEN EN MOZZARELLA

Snuffelen in huishoudelijke of keukenwinkels is een plezierige en vaak fascinerende bezigheid, vooral wanneer je nieuwe 'gadgets' tegenkomt. Gadget - een prachtig Engels woord, dat in het Van Dale Engels-Nederlands woordenboek wordt vertaald als: 'uitvindsel, instrumentje, apparaatje, snufje, snuisterij, prul, trucje, foefje, ding, overbodige versiering.' Uit die opsomming van zaken van praktisch nut tot volslagen nutteloosheid lijkt u uw eigen keus te moeten maken.

Hoe dat ook zij, elk land heeft wel een paar bijzondere en kenmerkende kook-gadgets. Sommige blijven alleen in het land van oorsprong bekend, maar andere gaan de grens over. Een voorbeeld van iets dat typisch voor het land blijft, is de Nederlandse flessenlikker of yoghurtkrabber. Merkwaardig dat zo'n prachtig, simpel stuk keukengereedschap waarmee allerlei anderszins onbereikbare flessen en potten hun laatste inhoud opgeven, buiten onze grenzen niet meer aandacht heeft gekregen.

Een paar voorbeelden van gadgets die wel over de grens verhuisd zijn, zijn de römertopf uit Duitsland, de spaghettivork uit Italië, en maïskolvenprikkers en het muffinblik uit Noord-Amerika. Enige tijd geleden kreeg ik een handige gadget van mijn zuster uit Canada. Het was een knoflookschaaf, die oorspronkelijk allen in Italië werd gebruikt, maar nu overal verkrijgbaar is. De knoflookschaaf is heel makkelijk in het gebruik. Aan de ene van de schaaf zit een mondstuk waar een teen knoflook in past. Het mondstuk zit op een slede die je eenvoudig heen en weer schuift om mooie flinterdunne plakjes knoflook te krijgen. Als u de schaaf omdraait en het mondstuk er weer op zet, levert hij na hetzelfde geschuif mooi geraspte knoflook op. Net zoals veel gadgets is de schaaf niet strikt noodzakelijk, maar gaat het snijden en raspen er wel heel vlot mee. Hij kost natuurlijk wel wat meer dan een flessenlikker.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.

Vet een ronde ovenschaal van 22 centimeter doorsnee in met een beetje olijfolie. Schik een laagje aardappelplakjes op de bodem van de schaal. Schik er wat plakjes mozzarella en daarna plakjes of blokjes tomaat op. Bestrooi met wat zout en peper. Strooi er wat plakjes knoflook en oregano over. Druppel er wat olijfolie over. Ga zo door met laagjes maken en gebruik als laatste een laagje aardappel. Strooi er wat zout en peper over en druppel er wat olijfolie over. Zet de taart circa 50 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de aardappels gaar zijn. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de bovenkant al goudbruin is en de aardappels nog niet gaar zijn en laat nog even in de oven staan tot de aardappels gaar zijn.

Voor 4 tot 6 personen:

circa 4 eetlepels koudgeperste olijfolie

500 gram vaste aardappels, geschild en in dunne plakjes gesneden

200 gram mozzarella, in dunne plakjes gesneden

5 middelgrote rijpe tomaten (circa 500 gram), ontveld en in plakjes of blokjes gesneden

zout en versgemalen peper

3 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes gesneden

gedroogde oregano

    • Kim Maclean