Zjivkov 'vreest voor zijn leven'

SOFIA, 29 SEPT. Todor Zjivkov, van 1954 tot 1989 partijleider en vele jaren lang premier en president van Bulgarije, heeft in een vraaggesprek op de Bulgaarse televisie gezegd bang te zijn voor een aanslag op zijn leven. De 86-jarige Zjivkov zei te worden bedreigd, maar hij zei niet door wie of waarom.

Zjivkov werd op 18 september op vrije voeten gesteld na meer dan zeven jaar in huisarrest te hebben doorgebracht. Hij nam de gelegenheid te baat de twee communisten die hij zelf verantwoordelijk houdt voor zijn val in 1989, zwart te maken. Andrej Loekanov - lang Zjivkovs kroonprins, in 1990 nog premier, vorig jaar vermoord - is volgens Zjivkov verantwoordelijk voor de grote buitenlandse schuld van Bulgarije; en Petar Mladenov was volgens Zjivkov “een dronkelap”. Mladenov was lang minister van Buitenlandse Zaken; hij volgde Zjivkov op als president. (AFP)