Woods stelt teleur

De Ryder Cup blijft in Europees bezit. Op de baan van Valderrama in Zuid-Spanje versloeg het Europese team de Verenigde Staten met 14,5-13,5. Europa legde de basis voor de zege op zaterdag, volgens Colin Montgomerie “de beste dag ooit voor het Europese golf”. De fourballs werden met 3,5-0,5 gewonnen, de foursomes met 2,5-1,5.

Het twaalftal van captain Severiano Ballesteros begon de afsluitende twaalf singles met een 10,5-5,5 voorsprong. Als titelverdediger had Europa nog slechts 3,5 punten nodig om de Ryder Cup te behouden. De Zweed Per-Ulrik Johansson, drie en twee tegen Davis Love III, bracht het eerste punt binnen. De Italiaan Costantino Rocca was oppermachtig tegen Tiger Woods die zijn reputatie geen moment kon waarmaken. Het Amerikaanse golffenomeen vergaarde in vijf partijen slechts anderhalf punt. Nadat de Deense debutant Thomas Björn een zwaar bevochten half punt tegen Brits Open-kampioen Justin Leonard had binnengesleept, stelde Bernhard Langer het behoud van de Ryder Cup veilig: twee en een tegen Brad Faxon. Montgomerie, de nummer een van Europa, zorgde ervoor dat Europa de Ryder Cup ook echt won. In gewonnen positie schonk de Schot zijn tegenstander Scott Hoch een put van vijf meter. Daardoor eindigde hun match in een gelijkspel en de hele wedstrijd in een 14,5-13,5 overwinning. Over twee jaar kan de Verenigde Staten in Brookline revanche nemen.