Waddenvereniging heeft kritiek op NAM

De Waddenvereniging heeft scherpe kritiek op Gasunie-directeur G. Verberg die vindt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om commerciële redenen zo snel mogelijk moet beginnen met gaswinning in de Waddenzee.

Verberg voorziet een forse prijsdaling als in de nabije toekomst Russisch, Noors en Brits gas aan West-Europa wordt geleverd. Volgend jaar gaan de Britten goedkoop gas leveren aan België, vanaf 2001 stroomt er Russisch gas naar Nederland. “Het gaat om geld verdienen. Het is nu of nooit”, verklaarde oud-topman van het ministerie van Economische Zaken Verberg dit weekeinde in de Drentse Courant en het Groninger Dagblad.

“Voor het eerst is nu openlijk gezegd wat wij al vier jaar beweren: dat het alleen om de poen gaat”, reageerde woordvoerder P. de Cock van de Waddenvereniging gisteren.

De Tweede Kamer is in 1994 akkoord gegaan met twaalf proefboringen in de Waddenzee, maar alleen wegens de noodzaak om ook voor de toekomst de energievoorziening in Nederland veilig te stellen. Het aardgasveld in de Waddenzee is 200 miljard kubieke meter.