Vreemde aanslag op leider Hamas

AMMAN, 29 SEPT. De militaire vleugel van de Palestijnse moslim-fundamentalistische organisatie Hamas heeft gisteren zijn gewapende cellen opgeroepen tot aanslagen tegen Israelische doelen, ook buiten Israel, in antwoord op een mysterieuze aanslag door twee Canadezen op een van zijn leiders in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Het doelwit, Khaled Meshal, is inmiddels aan de beterende hand. Israel heeft ontkend iets met de aanslag te maken te hebben. De twee Canadezen zijn gearresteerd.

Meshal, chef van het politiek bureau van Hamas dat de politieke strategie van de groep uitzet, werd donderdag in Amman gewond bij een incident dat aanvankelijk door de Jordaanse autoriteiten werd afgedaan als een ruzie tussen zijn chauffeur en twee Canadese toeristen. De volgende dag bevestigde Amman echter dat Meshal wel degelijk doelwit was geweest van een aanslag, en met een hersenschudding in een ziekenhuis lag.

Hamas op zijn beurt meldde dat de Canadezen in werkelijkheid agenten van de Israelische veiligheidsdienst Mossad waren, en hadden geprobeerd Meshal te vermoorden met behulp van een elektronisch apparaat. Volgens zegslieden van Hamas hadden artsen in het ziekenhuis waar hij werd behandeld bij hun onderzoek sporen gevonden van vreemde chemicaliën, die een bloedvergiftiging hadden veroorzaakt. Bloedmonsters waren naar de Verenigde Staten gestuurd voor nader onderzoek.

De Canadese ambassade in Amman ondersteunde het Jordaanse standpunt dat aan het incident geen politiek motief ten grondslag lag. Zij weigerde de namen te geven van de betrokken Canadezen, die in hechtenis zitten. Jordanië wil niets zeggen over het onderzoek. De Jordaanse koning Hussein heeft gezegd niet te zullen tolereren dat zijn land een basis voor terroristen wordt.

De Palestijnse leider Yasser Arafat, die juist talrijke Hamas-leden heeft laten oppakken in de gebieden die onder zijn controle staan, wenste Meshal gisteren beterschap. De Palestijnse ambassadeur in Jordanië en leden van het Palestijnse parlement hebben Meshal in het ziekenhuis opgezocht. (Reuter, AFP, AP)