TRAVIS/TRAVIS

Door een speling van het lot brengen de Nederlandse groep Travis en de Schotse groep met dezelfde naam gelijktijdig een debuutalbum uit.

Travis (NL) heeft de naam gedeponeerd, zodat Travis (UK) kon worden gedwongen tot maatregelen om verwarring te voorkomen. Het is nog maar de vraag of de punt die Travis (UK) achter de groepsnaam heeft gezet op de verpakking van de cd Good Feeling daartoe volstaat.

Ook muzikaal zitten de twee Travissen in elkaars vaarwater. Beide zijn gitaargroepen met een voorliefde voor de jaren zeventig. Op Wicki Purrs van Travis (NL) overheerst de invloed van de Amerikaanse groep Big Star, met omfloerste samenzang en aantrekkelijke popmelodieën. Travis (UK) hanteert een bottere bijl in schreeuwerige songs als All I Want To Do Is Rock, waarin de geest van Mott The Hoople rondwaart.

Het ziet er naar uit dat Travis (UK) de strijd gaat winnen, want hun galmende poprock is brutaler en meer toegesneden op een massapubliek dan de intiemere muziek van Travis (NL), die bovendien in het nadeel zijn omdat ze niet in hun moerstaal zingen. Why Does It Rain mag een mooi liedje zijn; om steenkolenengels als 'from the bottom 'til my head' zullen ze zich in Schotland bescheuren.

    • Jan Vollaard