THE VERVE

Met de hit Bitter Sweet Symphony kreeg de Engelse popgroep The Verve, die al sinds 1992 bezig is, onlangs voor het eerst voet aan het vasteland.

Het nummer, gebaseerd op een pakkend stukje strijkers dat werd gesampeld van een oude plaat waarop composities van The Rolling Stones door een symfonie-orkest worden gespeeld, is één van de indringendste songs van het jaar. Zanger Ric hard Ashcroft zingt emotioneel over de bittere uitzichtloosheid van het bestaan - 'you're a slave to the money then you die' - en de pijn die misschien door de melodie van een bovennatuurlijke macht verzacht zou kunnen worden, maar: 'there's nobody singing to me, now'.

Ook in andere nummers op de cd Urban Hymns is Ashcrofts zang roerend intens en passievol, al komen slechts een paar liedjes in de buurt van de magie van Bitter Sweet Symphony, zoals het soulvolle This Time en de schitterende huidige single, het ingetogen The Drugs Don't Work.

De conventioneler gitaarpop van de rest van het album is het aanhoren waard, maar bij lange na niet zo briljant als die bitterzoete zes minuten waarin The Verve boven zichzelf uitstijgt.

The Verve: Urban Hymns (Hut).

    • Sietse Meijer