Situatie Indonesië blijft slecht; Regen brengt verlichting in Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR/JAKARTA, 29 SEPT. Zware regenval en een verandering van de windrichting boven van Maleisië en Singapore hebben gezorgd voor zuivering van de lucht die als gevolg van bosbranden in Indonesië ernstig vervuild was en voor grote gezondheidsproblemen heeft gezorgd.

Intussen wordt in de druk bevaren Straat van Malakka, tussen het Indonesische eiland Sumatra en Maleisië, nog steeds gezocht naar 29 zeelieden die worden vermist na een aanvaring, afgelopen zaterdag, tussen twee tankschepen. De botsing wordt geweten aan het geringe zicht door de rooknevels. Dat is ook het geval bij de vliegramp, vrijdag bij Medan, in het noorden van Sumatra, waarbij alle 234 inzittenden om het leven kwamen.

The Indonesian Observer vermeldde vanochtend dat in de Sumatraanse stad Pekanbaru nog twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van de smog. Vorige week stierven ook al twee mensen door ziekten aan de luchtwegen. Acht mensen in een ziekenhuis in Pekanbaru zouden in kritieke toestand verkeren. Het ziekenhuis heeft inmiddels meer dan 1.600 mensen met ademhalingsmoeilijkheden behandeld.

Gisteren werd de Indonesische archipel opnieuw getroffen door een ramp. Bij een aardbeving in Zuid-Sulawesi (het voormalige Celebes) vielen zeker 16 doden en tientallen gewonden. Honderden woningen in de buurt van de kuststad Parepare werden zwaar beschadigd.

De gevolgen van de regen en de aanwankerende wind waren vanochtend onmiddellijk merkbaar in de straten van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Veel inwoners haalden letterlijk en figuurlijk opgelucht adem. De duizenden mondkapjes die vorige week het straatbeeld in de hoofdstad bepaalden, bleven vanmorgen grotendeels opgeborgen. Veel vliegvelden gingen weer open.

In de Maleisische provincie Sarawak (op het vroegere Borneo) werd gisteren de noodtoestand opgeheven. Anwar Ibrahim, de plaatsvervangend minister-president van Maleisië, bezocht gisteren de hoofdstad van Sarawak, Kuching, en maakte daar bekend dat alle kantoren en scholen vanaf vandaag hun deuren weer mochten openen. Hij zei zei dat de smog de economie van Sarawak en grote delen van Maleisië heeft aangetast. Anwar noemde vooral het toerisme.

De komende dagen wordt meer regen voorspeld boven Maleisië en Singapore. Maar meteorologen wijzen er op dat de regenbuien absoluut nog geen definitief einde betekenen van de smog, die als een dikke, bruin-grijze deken over grote delen van Zuidoost-Azië is komen te liggen. Zodra de windrichting weer verandert, kan de smog in alle hevigheid terugkeren, volgens de meteorologen.

Een Franse deskundige op het gebied van de bestrijding van bosbranden, die dit weekeinde in Maleisië aankwam om de autoriteiten te helpen, zei vanmorgen dat alleen een “goddelijke interventie” een snel einde kan maken aan de bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan. “We moeten hopen op een wonder”, aldus Charlie Bastarolli, die schat dat op dit moment 700.000 hectare bos in brand staat.

De crisis heeft gezorgd voor onenigheid in het Indonesische kabinet. Minister Sarwono Kusumaatmadja van Milieu heeft zijn collega's bekritiseerd voor hun passieve houding. Hij waarschuwde voor beschadigding van het internationale imago van Indonesië. De minister zei ook dat Indonesië schadeclaims kan verwachten van de buurlanden Maleisië, Singapore en Thailand. Sarwono werd tegengesproken door de coördinerend minister van Welzijn, Azwar Anas, die verklaarde dat schadeclaims tegen Indonesië geen zin hebben. Volgens Anas is het rookprobleem een “natuurlijke ramp”, veroorzaakt door de extreme droogte. Ook president Soeharto noemde de luchtverontreiniging vorige week een natuurlijke ramp.

Vanochtend zijn in Medan 48 slachtoffers van de luchtramp, die niet konden worden geidentificeerd, begraven in een massagraf in de buurt van het vliegveld Polonia. Daar liggen ook 57 slachtoffers gebraven van een vliegtuigongeluk uit 1979 begraven. Volgens nog onbevestigde berichten zouden bij de luchtvaartramp van afgelopen vrijdag ook twee mensen op de grond zijn omgekomen.