Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Tussen de mafiosi die in Italië in de gevangenis raakten dankzij de getuigenissen van spijtoptanten, bevindt zich een aantal tieners die door de bazen werden gebruikt om tegenstanders uit te schakelen. Verder een reportage over de stichting Kind en pijn die zich inzet voor een betere pijnbestrijding bij kinderen. Tot twaalf jaar geleden werden kinderen bij operaties nauwelijks verdoofd. Een (verboden) experiment van een Britse kinderarts toonde aan dat kinderen juist meer pijn voelen omdat ze minder remmingen hebben. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over het gevaar van de Turkse organisatie Grijze Wolven in Nederland. De Wolven streven naar een groot Turks rijk en zouden zich verzetten tegen integratie van Turken in Nederland. Ook aandacht voor hun rol in de drugshandel en de infiltratie in politieke partijen. Verder een analyse van het conflict rond de Rotterdamse hoofdcommissaris Brinkman met Kamerlid Rosenmöller (Groenlinks), publicist Pim Fortuyn en Van Duijn van de politiebond. Ned.1, 20.25-21.00u.

Nova. Een reportage uit Kalimantan, het vroegere Borneo, over de bosbranden. Met aandacht voor de medeverantwoordelijkheid van de Indonesische overheid bij de bedrijven die de branden aansteken. Verder een gesprek met de commissie-Dutroux over de politieke bescherming die Dutroux mogelijk genoot. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Document: Een knipoog naar de zeeman. Reportage over de geschiedenis van de vuurtoren en portretten van vuurtorenwachters in Bretagne, Le Touquet, Nieuwpoort, Oostende en Nederland. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now. Alcoholverslaving onder jongeren is een groeiend probleem in Groot-Brittannië. In een kinderziekenhuis in Liverpool werden het afgelopen jaar 200 kinderen opgenomen met aan alcoholmisbruik gerelateerde ziektes. BBC1, 20.30-21.00u.

Decisive Weapons. Zesdelige serie over de invloed van wapens. De Britten zetten in WO II nieuwe oorlogsfregatten, radarsystemen en andere technologische middelen in tegen de Duitse onderzeeboten. BBC2, 21.00-21.30u.

Due für sich - wir für uns? Klein-Istanbul liegt nebenan. Rechtstreekse reportage over de omgang tussen Duitsers en Turken in de Keupstrasse in Keulen, die ook wel Klein-Istanbul wordt genoemd. Duitsl.3, 21.05-21.45u. en 22.00-22.30u.

Dokument: Veroordeeld (2). Zesdelige bekroonde serie documentaires van Roel van Dalen uit 1995 waarin hij acht maanden lang een aantal zware delinquenten in de penitentiaire inrichtingen van Overmaze in Maastricht volgt. Ned.1, 22.56-23.44u.

Herr Giwi und die umgekehrte Emigration. De van oorsprong Georgische Giwi bracht zijn jeugd door in Berlijn. Na WO II werd hij opgepakt door de KGB en naar Georgië gestuurd, waar hij zich aan het schrijven wijdde. Na de val van de muur keerde Giwi terug naar Berlijn. Duitsl.2, 23.50-1.15u.

MUZIEK

Jonathan Miller's Opera Works. Zesdelige serie in de vorm van masterclasses, over de productie van een opera. Deze keer The recitative, met fragmenten uit Carmen van Bizet en Die Zauberflöte van Mozart. BBC2, 0.15-1.05u.

KUNST

Het Nederlands Film Festival '97. Verslag van het festival in Utrecht met vooral aandacht voor de categorieën 'korte documentaires' en 'korte films'. Ned.1, 0.14-0.29u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films: Volcano met Tommy Lee Jones en Head above Water van John Wilson. Verder een gesprek met Gary Oldman over zijn debuut als regisseur met de film Nill by Mouth. BBC1, 0.35-1.05u.

SPORT

Voetballen doe je zo. Met een portret van een nieuwe Romario bij PSV. Een negenjarig Brabants jongetje speelt als een god bij PSV en doet qua techniek en uiterlijk aan de voormalige PSV-ster Romario denken. En presentator Henk Spaan draagt een gedicht voor over Edgar Davids. Veronica, 21.30-22.00u.

FILMS

De avond van de korte film. Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.25-22.00u.

Backfire (Gilbert Cates, 1987, VS/Canada). Mystery-thriller ontbeert standvastig scenario. Doortrapte Karen Allen probeert haar man, Vietnamveteraan Jeff Fahey, tot zelfmoord te drijven. Dan draaien de rollen om. Met Keith Carradine als raadselachtige vreemdeling. RTL5, 20.30-22.20u.

Iron Eagle II (S. J. Furie, 1988, Canada/Israel). Onnozel en reactionair mengsel van 'Rambo' en 'Top Gun'. Louis Gossett jr. leidt geheime Amerikaans-Russische missie om nucleair gevaar in Midden-Oosten te bestrijden. SBS6, 20.30-22.15u.

Liste noire (Jean-Marc Vallée, 1995, Canada). Aan Hitchcock schatplichtige, gelikte thriller van debuterend regisseur over seksuele escapades in justitiële en politieke kringen in Quebec. Duitsl.2, 22.15-23.35u., nagesynchroniseerd.

.Blind Date (Theo van Gogh, 1996, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.23-0.53u.

A Face in the Crowd (Elia Kazan, 1957, VS). Vette boodschapperigheid ontsiert gaandeweg dit scherpzinnig door Budd Schulberg geschreven, satirische portret van televisie-macht. Musicerende en filosoferende zwerver Andy Griffith wordt tot tv-persoonlijkheid gebombardeerd en ontwikkelt megalomane trekjes. Duitsl.1, 0.50-2.25u., zwart-wit.

.Seven Minutes / George Elser - Einer aus Deutschland (Klaus Maria Brandauer, 1989, West-Duitsland). In zijn regiedebuut laat Brandauer zichzelf excelleren in zwijgzame hoofdrol van man die vergeefse bomaanslag op Hitler pleegde, november 1939, na een jaar voorbereidingstijd. Ook met Brian Dennehy, Rebecca Miller. BBC1, 1.05-2.35u.