Sampras in München vier miljoen rijker

ROTTERDAM, 29 SEPT. Pete Sampras verdiende op de tennisbaan al bijna 60 miljoen gulden. Toch stak hij vorige week even per Concorde de oceaan over om in München vier partijen te winnen en daarmee vier miljoen rijker te worden. Sampras won gisteren na 1990 voor de tweede keer de Grand Slam Cup. Hij versloeg Pat Rafter in een eenzijdige finale van 98 minuten in drie sets, 6-2 6-4 7-5.

“Ik speelde sterk”, zei de 26-jarige Amerikaan na zijn overtuigende zege op Rafter in de op een na kortste finale sinds de oprichting van de Cup zeven jaar geleden. “Ik vermoed dat Pat nog vermoeid was na zijn vijfsetter tegen Korda.” Maar de Australiër zocht niet naar excuses. “Het probleem was niet dat ik moe was, het probleem lag bij Pete. Hij was gewoon te goed.”

Rafter, de 24-jarige winnaar van de US Open, speelde zaterdag een marathonpartij tegen Korda. Die halve finale van 4 uur en 14 minuten groeide uit tot de thriller van het toernooi. Korda verspeelde in de vierde set drie matchpoints en wiste er in de vijfde reeks drie uit voordat Rafter toesloeg: 7-5 3-6 6-7 7-6 9-7. “Aan het net leek hij op een zwarte panter”, oordeelde de Tsjech na zijn nederlaag. “Hij stond geweldig te keepen en had fantastische reflexen.”

Sampras overleefde tegen Rusedski 37 aces in vier sets: 3-6 7-6 7-6 6-2. “Rusedski serveerde de eerste twee sets ongelooflijk. Hij was de beste die ik ooit aan het werk zag.” Tegen Rafter speelde Sampras constant op een hoog peil. “Pete was gewoon te goed”, herhaalde de Australiër, “zoals hij al vaker te goed voor mij was.” De nummer drie van de wereld won de eerste ontmoeting in Indianapolis 1993 maar verloor in München voor de zevende opeenvolgende keer.

Rafter was al pessimistisch gestemd. “De beste manier om te winnen is hem bij de wisseling van speelhelft KO te slaan”, mijmerde hij hardop. Op de baan ging de Australiër binnen de honderd minuten zelf hard onderuit.

Jana Novotna profiteerde in Leipzig van een zeldzame nederlaag van wereldranglijstaanvoerder Martina Hingis. De 16-jarige Zwitserse verloor in de halve finale verrassend van Amanda Coetzer, nadat ze in de derde set een 3-0 voorsprong had verspeeld; 6-4, 4-6, 7-6. “Ik ben geen machine”, verzuchtte Hingis na het derde verlies dit jaar. In de finale had Novotna drie sets nodig tegen Coetzer: 6-2, 4-6, 6-3.