RICHARD GALLIANO

Richard Galliano: New York Tango (Dreyfus FDM 36 581.2) Galliano/Portal: Blow Up (Dreyfus FDM 36 589.2). Distr. PIAS.

De Italiaanse Parijzenaar Richard Galliano is een formidabele accordeonist en heeft grote componeerkwaliteiten. Net als bandoneonspeler Astor Piazolla dus, die hij hogelijk bewondert. Dat New York Tango, in die stad opgenomen met gitarist Bireli Lagrene, bassist George Mraz en drummer Al Foster, begint met Piazolla's krachtige tango Vuelvo al Sur is dan ook allerminst toeval. Ook de rest van het repertoire, bijna geheel van Galliano zelf, getuigt van grote muzikaliteit. Het melancholieke Soleil, het heftige titelstuk en het soepel swingende Fou Rire, het zijn stukken om vaak te draaien. Dat je wel de speler maar niet de balg hoort hijgen geeft het beluisteren van deze opnemen iets extra spannends.

Niet minder enerverend is de in Parijs opgenomen cd Blow Up, waarop Galliano voor publiek duetteert met de Franse multi-instrumentalist Michel Portal. Fervente trekzak-fans zullen vooral kicken op de stukken waarin Portal de bandoneon pakt, zoals in Piazolla's Libertango. Dat hij ook als blazer aan Galliano gewaagd is, blijkt uit zijn eigen Mozambique waarin hij de basklarinet laat klagen en juichen en in Viaggio van Galliano waarin hij sopraansax speelt.

Op Portal is het nog even wachten maar Galliano speelt 12 oktober met een trio op de Jazzmarathon in de Groningse Oosterpoort.

    • Frans van Leeuwen