Recordvangst van cocaïne bij Spaanse kustplaats

MADRID, 29 SEPT. De Spaanse politie heeft gisteravond bij het kustplaatsje Tapia de Casariego in Asturië een recordvangst van 3,8 ton cocaïne gedaan. Leden van de Guardia Civil zouden op de partij zijn gestuit tijdens een patrouille langs de kust. De agenten werden wantrouwig toen ze twee auto's geparkeerd zagen naast een klif.

De cocaïne, van hoge zuiverheid en verpakt in 130 zakken, lag op de klif en was volgens de politie zojuist met een bootje naar de kust gevaren. Een Spanjaard die zich in de omgeving van de partij ophield, werd aangehouden.

De rotsachtige noordkust van Spanje, met name van Asturië en Galicië, geldt al jaren als een van de populairste smokkelroutes voor cocaïne naar Europa. Cocaïne wordt er van zeeschepen overgeladen in motorbootjes, waarna de drugs in een van de vele baaien aan land worden gebracht.

De cocaïnevangst van gisteravond is de grootste in de Spaanse geschiedenis. Het oude Spaanse record stond op 2,5 ton, die in januari vorig jaar aan boord van een olietanker werd aangetroffen die ten zuiden van de Canarische eilanden lag afgemeerd. Vondsten van dergelijke omvang worden vooral in Spanje en Nederland gedaan. Het Nederlands record staat op 2,6 ton cocaïne, aangetroffen in een partij vruchtensap in een loods bij IJmuiden in februari 1990, op de voet gevolgd door 2,5 ton in een loods bij Zeewolde in 1994. Het Europese record staat evenwel op naam van Italië: 5,5 ton in een vrachtwagen in Noord-Italië in maart 1994. In de Verenigde Staten zijn vondsten van verscheidene tonnen cocaïne heel gebruikelijk. Het record staat daar op twintig ton, onderschept in september 1989 in Los Angeles. (AFP)