PlavEÉc: KaradEÉc stal begin dit jaar 49 miljoen D-mark

SARAJEVO, 29 SEPT. Biljana PlavEÉc, de president van de Servische Republiek in Bosnië, heeft zaterdag in een televisierede die werd uitgezonden in het oosten van de Servische Republiek haar voorganger en rivaal Radovan KaradEÉc beschuldigd van diefstal van 49 miljoen Duitse mark.

PlavEÉc gebruikte de twee uur voor een krachtige aanval op KaradEÉc, die het vredesakkoord van Dayton boycot en zich schuldig maakt aan diefstal en corruptie. Terwijl KaradEÉc zich volgens PlavEÉc miljoenen toeëigent, moeten de gewone Serviërs rondkomen van tachtig mark in de maand. PlavEÉc beschuldigde de leiding van KaradEÉc' Servische Democratische Partij (SDS) bovendien van contacten met Bosnische Kroaten, met het doel tot een gebiedsruil te komen. In ruil voor een stukje grondgebied in het noordwesten van Bosnië zouden de Bosnische Kroaten een stukje Adriatische kust afstaan aan de Serviërs. Overigens beschikken de Bosnische Kroaten slechts over een paar kilometer kustlijn en is de moslim-Kroatische federatie in Bosnië aangewezen op het gebruik van de Kroatische haven Plo.

PlavEÉc' tegenstanders hebben de beschuldigingen gisteren in alle toonaarden ontkend. Haar “grootste leugen” was volgens een verklaring van de SDS de beschuldiging over contacten met de Bosnische Kroaten. PlavEÉc, aldus de verklaring, negeert voortdurend het gevaar van de Bosnische moslims en het Westen. “Alleen de SDS kan garanderen dat de Servische Republiek niet wordt geïntegreerd in Bosnië-Herzegovina”, aldus de partijverklaring.

Later gisteren werd een bomaanslag gepleegd op de redactielokalen van een PlavEÉc-gezind weekblad in de stad Doboj. De schade was aanzienlijk, maar er vielen geen doden of gewonden. (AP)