PlavEÉc: KaradEÉc stal begin dit jaar 49 miljoen D-mark

SARAJEVO, 29 SEPT. Biljana PlavEÉc, de president van de Servische Republiek in Bosnië, heeft zaterdag in een televisierede die werd uitgezonden in het oosten van de Servische Republiek haar voorganger en rivaal Radovan KaradEÉc beschuldigd van diefstal van 49 miljoen Duitse mark.

PlavEÉc, die al vele maanden in een machtsstrijd met de aanhangers van KaradEÉc is gewikkeld, zei dat KaradEÉc op 11 maart 32 miljoen mark heeft opgenomen van een bank in Banja Luka. In april, aldus PlavEÉc, heeft hij een bedrag van zeventien miljoen mark laten overmaken op een bankrekening in Italië. Die zeventien miljoen mark waren volgens PlavEÉc afkomstig uit de staatskas van de Servische Republiek in Bosnië.

PlavEÉc zei dit tijdens een twee uur durende televisietoespraak die in de hele Servische Republiek werd uitgezonden - dus ook in het oostelijk deel van de republiek, dat wordt gecontroleerd door de aanhangers van KaradEÉc. De uitzending was het resultaat van een compromis dat Plavc vorige week bereikte met de leider van de KaradEÉc-aanhang, Momlo Krajiik. Daarbij werd afgesproken dat PlavEÉc de Bosnische Serviërs in het oosten van de republiek mag toespreken en Krajiik die in het PlavEÉc-gezinde westen. Normaliter boycotten de door KaradEÉc c.s. gecontroleerde tv-Pale en de door PlavEÉc' aanhang gecontroleerde tv-Banja Luka elkaar.

PlavEÉc gebruikte de twee uur voor een krachtige aanval op KaradEÉc, die het vredesakkoord van Dayton boycot en zich schuldig maakt aan diefstal en corruptie. Terwijl KaradEÉc zich volgens PlavEÉc miljoenen toeëigent, moeten de gewone Serviërs rondkomen van tachtig mark in de maand. PlavEÉc beschuldigde de leiding van KaradEÉc' Servische Democratische Partij (SDS) bovendien van contacten met Bosnische Kroaten, met het doel tot een gebiedsruil te komen. In ruil voor een stukje grondgebied in het noordwesten van Bosnië zouden de Bosnische Kroaten een stukje Adriatische kust afstaan aan de Serviërs. Overigens beschikken de Bosnische Kroaten slechts over een paar kilometer kustlijn en is de moslim-Kroatische federatie in Bosnië aangewezen op het gebruik van de Kroatische haven Plo.

PlavEÉc' tegenstanders hebben de beschuldigingen gisteren in alle toonaarden ontkend. Haar “grootste leugen” was volgens een verklaring van de SDS de beschuldiging over contacten met de Bosnische Kroaten. PlavEÉc, aldus de verklaring, negeert voortdurend het gevaar van de Bosnische moslims en het Westen. “Alleen de SDS kan garanderen dat de Servische Republiek niet wordt geïntegreerd in Bosnië-Herzegovina”, aldus de partijverklaring.

Later gisteren werd een bomaanslag gepleegd op de redactielokalen van een PlavEÉc-gezind weekblad in de stad Doboj. De schade was aanzienlijk, maar er vielen geen doden of gewonden. (AP)