Plan voor verbeteren relatie Azië-Europa

TOKIO, 29 SEPT. Ministers van Economische Zaken uit Europa en Oost-Azië, verenigd in de ASEM (Asia-Europe Meeting), hebben dit weekeinde in Japan een actie-plan opgesteld dat de wederzijdse investeringen en handelsbetrekkingen moet bevorderen. De ministers waren het er dit weekeinde over eens dat de recente valuta-crisis in Zuidoost-Azië van tijdelijke aard is en de regio nog volop groeipotentieel herbergt.

De vergadering was de eerste bijeenkomst van ministers van Economische Zaken van de ASEM-landen, een samenwerkingsverband van lidstaten van de Organisatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN), de Europese Unie en Oost-Aziatische landen als China, Japan en Zuid-Korea. Voor Nederland nam minister Wijers deel aan de gesprekken. De ASEM werd anderhalf jaar geleden gelanceerd met een bijeenkomst van de regeringsleiders van de 25 deelnemende landen plus de Europese Unie. De essentie van de ASEM-gesprekken op economisch gebeid is “elkaars achtergronden leren kennen”, aldus minister Wijers. Behalve de bijeenkomst van ministers was er ook een Bussiness-Forum. Industriëlen uit de aangesloten landen geven aan “op welke gebieden er op overheidsniveau actie moet worden ondernomen”, zei Wijers. De minister noemt deze bijdrage uitermate constructief. Er wordt over gedacht om zakenmensen voortaan bij de ministersvergadering te laten aanschuiven.

Onderhandelingen over problemen op handelsgebied hebben niet plaats in ASEM-verband en concrete resultaten van deze gesprekken zouden uiteindelijk merkbaar moeten zijn bij onderhandelingen van de Wereldhandels-organisatie (WTO). Het dit weekeinde aangenomen actieplan voor bevordering van investeringen is een zeer algemeen stuk over het verbeteren van samenwerking tussen landen en tussen overheden en bedrijfsleven.