Paus ontmoet (en citeert) Bob Dylan

ROME, 29 SEPT. De paus en Bob Dylan, de geestelijke leider met de sleutel tot de hemel in zijn wapen en de zanger van Knock, knock, knocking on Heavens Door, hebben elkaar zaterdagavond getroffen op een popconcert in Bologna dat door de katholieke kerk was georganiseerd om de band met de jeugd te versterken.

Na een reeks Italiaanse artiesten was het de beurt aan Bob Dylan, een van de symbolen van de protestbeweging in de jaren zestig. De 56-jarige Dylan, vermagerd en verzwakt na de levensgevaarlijke infectie die hem vorig jaar trof, zong A Hard Rains Gonna Fall en Knock Knock. Daarna zette hij zijn beige cowboyhoed af, liep naar de paus toe die op een grote zetel het concert aanhoorde, en drukte hem de hand.

“Jullie hebben me gevraagd: hoeveel wegen moet een man aflopen voordat hij een man wordt”, zei de paus tot het 200.000 koppige publiek, Dylans bekendste lied citerend. “Ik antwoord jullie: één. Er is maar één weg voor de mens en dat is Christus.” Even later zei de paus dat het antwoord op veel vragen van jongeren inderdaad meewaait met de wind, “de wind die de adem en het leven is van de Heilige Geest.”

Het was de eerste keer dat de Italiaanse katholieke kerk een popconcert heeft georganiseerd. Dylan was hiervoor uitgenodigd “als vertegenwoordiger van de beste soort rock”, zei monseigneur Ernesto Vecchi, een van de organisatoren. “Hij heeft een spirituele geest.” Dylan verklaarde zich eind jaren zeventig een wedergeboren christen, maar heeft nooit willen ingaan op speculaties dat hij daarna weer is teruggekeerd naar zijn oorspronkelijke joodse opvoeding.