Notering Computer Company na Holec-fiasco onzeker

ROTTERDAM, 29 SEPT. De notering van Computer Company op de Europese schermenbeurs Easdaq is onzeker geworden. Het bedrijf uit Den Bosch, exploitant van een aantal grote computerwinkels, had zich na de zomer als eerste Nederlandse bedrijf willen introduceren op Easdaq. De notering is nu uitgesteld tot het einde van dit jaar.

Computer Company (400 mensen, 310 miljoen omzet) laat de mogelijkheid open voor notering aan een heel andere beurs. Het bedrijf zegt extra tijd te willen uittrekken voor de beursgang.

Aanleiding hiervoor is onder meer de mislukte beursgang van het elektrotechnisch concern Holec, afgelopen donderdag. Voor de aandelen van dit Hengelose bedrijf was te weinig interesse waardoor de notering op de Amsterdamse Effectenbeurs, na eerst te zijn uitgesteld, niet doorging.

Als Computer Company alsnog kiest voor de Easdaq-notering, wil het ook een notering op een andere aandelenbeurs. Reden hiervoor is dat de aandelenomzet op deze jonge beurs, waarop nu vijftien bedrijven genoteerd staan, volgens Computer Company nog te gering is. De directie kan niet aangeven op welke andere beurs het bedrijf notering wil hebben.

Net als Holec kampt ook Computer Company met een controversiële voorgeschiedenis. Het bedrijf is gefinancierd door Reiss & Co, de investeringsmaatschappij van J. Kuijten. Deze financier heeft bij beleggers een beruchte reputatie door het bankroet van automatiseringsbedrijf HCS Technology in 1992. Hij had HCS in 1986 naar de effectenbeurs gebracht. In de loop van 1991, twee jaar nadat Kuijten zijn laatste aandelen had verkocht en was afgetreden als president-commissaris, kwam HCS in grote financiële problemen.