Nieuw overleg tussen Israel en Palestijnen

JERUZALEM, 29 SEPT. Israel en het Palestijnse Gezag staan op het punt hun onderhandelingen te hervatten.

De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, liet weten vanavond een akkoord over hervatting van de besprekingen te verwachten wanneer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, haar Israelische collega David Levy en de Palestijn Mahmoud Abbas in New York bijeenkomen. Hij verwees naar vorderingen aan Palestijnse zijde in de strijd tegen het terrorisme. Een Palestijnse woordvoerder sprak van een “positieve stap in de goede richting” van Israel.

Het vredesproces in het Midden-Oosten zit sinds maart vast, toen Israel een begin maakte met de bouw van een joodse woonwijk in Har Homa, in Jeruzalem. Eind juli kwamen beide partijen overeen het overleg te hervatten in gemeenschappelijke commissies over onopgeloste kwesties voortvloeiend uit het autonomie-akkoord van 1995. Een Palestijnse zelfmoordaanslag op 30 juli dwarsboomde dit voornemen echter.

Het vanavond verwachte besluit betreft deze commissies, die als onderwerp hebben de opening van het vliegveld en de haven van Gaza en de vrijlating van Palestijnse gevangenen door Israel. “Andere zaken, met voorop de noodzaak om de onderhandelingen over de permanente oplossing te versnellen, zullen later worden besproken”, aldus de verklaring van premier Netanyahu. Netanyahu heeft in het verleden gezegd de voorkeur te geven aan versnelde onderhandelingen over een definitieve regeling met de Palestijnen boven de in de autonomie-akkoorden van 1993 en 1995 verankerde tussentijdse Israelische terugtrekkingen van de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse minister van Hoger Onderwijs, Hanan Ashrawi, waarschuwde tegen te hoge verwachtingen. “Als Israel (..) ertoe kan worden verplicht de akkoorden uit te voeren en zijn eenzijdige maatregelen, met name de nederzettingen, te stoppen, dan zouden we de hervatting van de onderhandelingen verwelkomen”, zei ze. “Maar we zijn er niet geïnteresseerd (..) de indruk te geven dat er onderhandelingen zijn wanneer de substantie ontbreekt”. Netanyahu heeft herhaaldelijk onderstreept dat er geen sprake kan zijn van bevriezing van de nederzettingen.

Als gebaar van goede wil besloot Israel gisteren een deel van het bevroren belastinggeld voor de Palestijnen vrij te geven en weer meer Palestijnse arbeiders tot Israel toe te laten. (Reuter, AP)