Nederland faalt op EK; Volleybalsters gebukt onder interne twisten

ROTTERDAM, 29 SEPT Het Europees kampioenschap dreigt voor het Nederlandse vrouwenvolleybalteam al na twee wedstrijden op een echec uit te draaien. De discussies over de te volgen koers richting de Spelen van Sydney hebben de eenheid in de ploeg van Bert Goedkoop ondermijnd. Na de afstraffing in het cruciale duel met Bulgarije was regerend kampioen Nederland ook kansloos tegen Rusland.

Bondscoach Goedkoop erkende dat de overgang van Ingrid Visser naar het Braziliaanse Aqua di Fiori Minas tot onrust heeft geleid. In augustus liet de 20-jarige international nog weten ook het winterprogramma van het Nederlandse team tevolgen. Een aantal weken later koos Visser toch voor een buitenlands avontuur. “De meeste speelsters hebben zeer teleurgesteld gereageerd op de beslissing van Ingrid,” zei Goedkoop. “Haar onverwachte vertrek naar Brazilië heeft de samenhang verstoord. Het is één van de redenen geweest van het slechte functioneren van het team”.

De oud-volleyballer zegt zelf ook problemen te hebben gehad met de opstelling van Visser. “We hebben de afgelopen vier, vijf maanden aan teambuilding gedaan. Het heeft veel energie gekost de verhoudingen te herstellen.” Het is echter geen moment in hem opgekomen haar niet op te stellen. “Mijn taak is het sterkste team samen te stellen zodat we iedere wedstrijd kunnen winnen.”

Voorlopig wacht Oranje in het Tsjechische Zlin echter nog op de eerste overwinning. Even opzichtig als gekunsteld had Goedkoop de WK-kwalificatie in Amsterdam uitgeroepen tot het belangrijkste toernooi van het jaar om de druk op zijn pupillen weg te nemen bij de titelverdediging op het EK. Met vier Europees kampioenen is het Nederlandse team het aan haar stand verplicht tenminste de halve finales te bereiken. Maar na het eerste weekeinde lijkt de kans op eremetaal al verkeken.

Na de onverwachte nederlaag tegen Bulgarije (3-0) en het ingecalculeerde verlies tegen Rusland (3-0) is Oranje al zo goed als uitgeschakeld voor een plaats bij de laatste vier. Vooral de start tegen de Bulgaarse vrouwen was dramatisch. Tegen de nummer vijf van het EK in 1995 acteerde Nederland zonder beleving, tempo en plezier. De ploeg leunde op Elles Leferink, die de helft van de Nederlandse punten (15-5, 15-9, 15-10) voor haar rekening nam.

Tegen Rusland waande Nederland zich bij voorbaat kansloos. Alleen in de eerste set ondervond het team van coach Karpol enige weerstand. In drie sets (15-11, 15-5, 15-5) bleek het ouderwetse powervolleybal van de Russinnen wederom effectief. “Dit is de consequentie van het verjongen,” verzuchtte Goedkoop tegen beter weten in. Met weemoed keek hij uit naar het moment waarop de geblesseerde Cintha Boersma weer inzetbaar is. “We hebben haar de komende jaren hard nodig”, mijmerde Goedkoop. “Vergeet niet dat ons team bestaat uit jonge speelsters met weinig ervaring.”

Ook de routiniers Erna Brinkman en aanvoerder Irena Machovcak konden de ploeg niet op sleeptouw nemen. “We moeten maar eens flink bij onszelf te rade gaan”, foeterde Brinkman. “We genieten niet. Het plezier komt niet van binnenuit. Twee jaar geleden was die bezieling er wel tijdens het EK in Nederland. Nu is het enthousiasme gemaakt.

Ook Brinkman zal ongetwijfeld beseffen dat de valse start op het EK vooral het gevolg was van interne twisten, die de olympische ambities van het Nederlandse team hebben geschaad. Nog pijnlijker was de wetenschap dat de jonge Nederlandse ploeg op het EK in Tsjechië al tot een bijrol is veroordeeld.