Luyendijk ontslagen uit hospitaal na crash

ROTTERDAM, 29 SEPT. Arie Luyendijk is gisteravond ontslagen uit het ziekenhuis. De coureur was daarin uit voorzorg opgenomen na zijn crash in de Indy Car 500 mijl race in Fontana, Californië. Luyendijk stuurde in de 41ste ronde zijn wagen met een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur tegen de betonnen muur.

De Nederlander, onlangs nog winnaar van de Indy-race in Indianapolis, werd daartoe gedwongen door de Duitse coureur Mark Meyer. Die verloor de controle over zijn wagen en spinde op het circuit. Luyendijk caramboleerde via Meyer op de muur. De coureur uit Scottsdale, Arizona werd bewusteloos uit het wrak gehaald, maar kwam nog op het circuit weer bij kennis. Ernstige verwondingen werden bij een eerste onderzoek niet geconstateerd. Op advies van de circuit-arts werd Luyendijk echter naar het Loma Linda Academisch Ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij na een grondiger onderzoek ontslagen.

Luyendijk reed in Fontana als invaller voor de Italiaan Zanardi, die vrijdag tijdens de training een lichte hersenschudding opliep. Zanardi had de titel in de Indy Car twee weken eerder veilig gesteld. De race in Fontana was de zeventiende en laatste in het seizoen en de eerste 500 mijl race in Californië.

Luyendijk sloot met zijn crash een fraai seizoen af. In mei won hij na 1990 voor de tweede keer de 500 mijl van Indianapolis. Half juni greep hij ook de eindzege in de 500 mijl van Fort Worth.