Labour onderdrukt EMU-speculatie

AMSTERDAM, 29 SEPT. De Britse Labour-regering spreekt zich pas eind dit jaar uit over deelname aan de Economische en Monetaire Unie. Dit heeft minister van Financiën Gordon Brown gezegd.

Hij deed zijn uitspraak gisteren nadat de Britse krant Financial Times vrijdag meldde dat de regering-Blair opschuift in de richting van deelname aan de muntunie. Dat bericht zorgde voor forse koersstijgingen op de Londense aandelen- en obligatiemarkt, en drukte de koers van het pond sterling met 5 cent tot 3,18 gulden.

Brown sprak gisteren tegen dat de regering-Blair volgend jaar al een referendum zou willen uitschrijven over de EMU, of zelfs van zo'n volksraadpleging wil afzien. De Economische en Monetaire Unie begint in 1999, met een groep lidstaten van de Europese Unie die in mei volgend jaar worden geselecteerd. Groot-Brittannië heeft al in 1991 duidelijk gemaakt daar niet bij te willen horen. Onder de Britse bevolking is de EMU niet populair. Volgens een peiling van de Daily Telegraph wil 57 procent het pond sterling behouden, ook als de andere Europese lidstaten in 1999 de euro invoeren. Van de Britten is 37 procent voor aansluiting bij de EMU.

Hoewel Brown gisteren meedeelde dat Labour niet van mening is veranderd sinds de partij aan de macht kwam, zei minister van Buitenlandse Zaken Robin Cooke dat Groot-Brittannië het pond niet voor het jaar 2000 in de EMU zal inbrengen, maar dat het daarna “moeilijk” zal worden om de Britse munt nog lang buiten de muntunie te houden.

Brown zei wel dat Groot-Brittannië zijn EMU-intenties rond de jaarwisseling bekend zal maken. Volgens de Britse pers kan dat al eind volgende maand gebeuren. In de eerste helft van 1998 is het land EU-voorzitter. In die periode wordt uitgemaakt welke landen in 1999 de EMU-kopgroep vormen.

Britse aandelen en obligaties hielden vanmorgen de winst van vrijdag goed vast, toen de FTSE-index 3 procent omhoog schoot. De op vrijdag fors gedaalde koers van het pond sterling was vanmorgen vrijwel onveranderd laag.

De reactie van de obligatiekoersen vrijdag duwde de rente naar beneden. Het is gangbaar dat de rentestanden van een muntunie-kandidaat dalen in de richting van het gemiddelde van de EU-lidstaten, omdat eenmaal in de muntunie de nationale lange-termijnrentes onderling nog nauwelijks zullen afwijken. Analisten zien de daling van het pond als een teken van convergentie met de andere Europese munten. De lagere rente en het dalende pond zijn op hun beurt weer goed voor de aandelenkoersen.